„Aibėse“ dokumento prašys jaunesnių nei 25-erių metų alkoholio pirkėjų

  • Teksto dydis:

Prekybos įmonių aljansas AIBĖ savo nariams rekomendavo prašyti parodyti asmens dokumentą pirkėjams, kurie nori įsigyti alkoholio ir atrodo jaunesni nei 25 metų amžiaus. Tokios rekomendacijos siūlomos po praėjusią savaitę Seime priimtų Alkoholio kontrolės įstatymo pataisų.

„Nuo rugsėjo pradžios mūsų nariai aktyviai įsitraukė į akciją RODOM. Ir nors manome, kad ši akcija – viena iš priemonių mažinti alkoholio vartojimą tarp nepilnamečių asmenų, tačiau sutinkame, kad ne visada yra tikslinga reikalauti asmens, perkančio alkoholinius gėrimus, pateikti jo amžių liudijantį dokumentą“, – teigia aljanso AIBĖ Pirkimų departamento direktorius Baltijos šalims Artūras Zabielskas.

Alkoholio kontrolės įstatymo pataisos nurodo iš pirkėjų prašyti pateikti asmens dokumentą tik tuo atveju, jei kyla abejonių, kad asmuo yra jaunesnis nei 18 metų amžiaus.

Pasak A. Zabielsko, vertindami, kad net 92 Seimo nariai balsavo už Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas ir siekdami kaip galima labiau sumažinti žmogiškokios klaidos tikimybę nustatant pirkėjo amžių, AIBĖ savo nariams rekomenduoja dokumento prašyti iš jaunesnių nei 25 metų amžiaus klientų, perkančių alkoholinius gėrimus.

„25 metų amžiaus ribą pasirinkome neatsitiktinai. Pasiūlydami tokią rekomendaciją savo nariams, rėmėmės Skandinavijos šalių patirtimi. Antra – prašant dokumento iš šiek tiek vyresnio amžiaus pirkėjų sumažėja tikimybė, kad mūsų personalas parduos alkoholinius gėrimus nepilnamečiui asmeniui“, – rekomendaciją komentavo A. Zabielskas.

Prekybos įmonių aljanso AIBĖ narys, UAB „Svaita“ vykdomoji direktorė Rasa Pacenkienė taip pat pritaria tokioms AIBĖS siūlomoms rekomendacijomis ir sutinka, kad parduotuvių darbuotojams ne visada paprasta nuspėti pirkėjo amžių.

„Šios iniciatyvos tikslas yra sumažinti alkoholio pardavimus nepilnamečiams asmenims. Deja, tačiau ne visada lengva nuspėti jauno pirkėjo amžių – kartais šešiolikos sulaukę jaunuoliai atrodo vyresni nei dvidešimtmečiai. Rekomendacija prašyti pateikti asmens dokumentą ir kiek vyresnių asmenų, galėtų būti sprendimas išvengti pardavėjui klaidos nuspėjant asmens amžių“, – teigė R. Pacenkienė.

Lietuvos didžiųjų prekybos tinklų parduotuvėse nuo šių metų rugsėjo 2 dienos visi alkoholį perkantys asmenys privalėjo pateikti amžių liudijantį dokumentą. Nors toks reikalavimas ir nesukėlė visuomenės pasipiktinimo, tačiau LR Seimas praėjusią savaitę priėmė Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas, kurios numato, kad alkoholinių gėrimų pardavėjai privalo reikalauti pateikti asmens amžių liudijantį dokumentą tik, kai yra abejonių, kad asmuo yra jaunesnis negu 18 metų amžiaus. Šį įstatymo pakeitimą dar turės pasirašyti šalies Prezidentė.

Aljansas AIBĖ ateityje taip pat ketina pasiūlyti ir kitų priemonių ar rekomendacijų, leisiančių sumažinti galimybę parduoti alkoholį nepilnamečiams asmenims. Pavyzdžiui, artimiausiu metu aljanso narius pasieks plakatai, raginantys suaugusius asmenis nepirkti alkoholio nepilnamečiams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Liuda

Liuda portretas
"Aibė" ir "Grūstė"-abi parduotuvės yra Prie Žardės,bet keista,kad jos kažkaip išgyvena ,nors pirkėjų jose matome nedaug."Aibė",- tai netvarkinga parduotuvė, kaip visuomenės sveikatos centras leidžia tokiomis sąlygomis jiems prekiauti...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių