2016-aisiais – dar daugiau mobiliojo interneto ir išmaniųjų telefonų

  • Teksto dydis:

Besibaigiančius 2015 metus telekomunikacijų rinkos dalyviai vadina 4G metais, nes daugiausiai dėmesio skirta spartaus mobilaus interneto ryšio tinklo plėtrai bei modernių išmaniųjų telefonų sklaidai. Prognozuojama, kad 2016-aisiais rinkoje tęsis mobiliojo interneto vartojimo augimas, kurį skatins ne tik išplėsta infrastruktūra, bet ir vis didesnė išmaniųjų telefonų skvarba.

„Šiuos metus galima vadinti 4G metais, nes 4G tinklas buvo itin sparčiai plėtojamas ir jau rugsėjį „Omnitel“ tinkle daugiau nei pusė visų mobiliųjų duomenų buvo persiunčiama 4G tinkle. Be to, šiemet startavo 4G+ ir 4G++ technologijos, kurios tinklo greitaveiką ir talpą perkelia į dar aukštesnį lygį. Tokios sparčios technologijų plėtros per tokį trumpą laiką dar nėra buvę“, - BNS sakė „Omnitel“ atstovas spaudai Mindaugas Snicorius.

Pasak jo, šie metai mobiliojo ryšio rinkoje buvo išskirtiniai, nes pirmą kartą nuo 2008-ųjų rinka stabiliai auga, o pagrindinė to priežastis yra spartus mobiliųjų duomenų vartojimo augimas ir didėjantis 4G ir 4G+ ryšį palaikančių įrenginių pardavimas.

„Šiemet telekomunikacijų rinka pasižymėjo sparčiu vartojimo augimu, kurį sąlygojo du veiksniai: duomenų perdavimo bumas, kilęs įdiegus LTE (4G - BNS) technologiją. Be to, išaugęs vartotojų pasitikėjimas savo finansinėmis galimybėmis lėmė, jog žmonės vis dažniau renkasi aukštesnės klasės telefonus“, - BNS sakė „Tele2“ generalinis direktorius Petras Masiulis.

Jo teigimu, bendrovė per metus išplėtė tinklą iki daugiau nei 600 4G ir daugiau kaip 60 4G+ bazinių stočių, taip pat pradėjo 4G++ tinklo plėtrą. P.Masiulis pažymi, kad bendrovės klientų duomenų perdavimas per metus išaugo daugiau nei 120 procentų.

„Bitė Lietuvos“ rinkodaros direktorius Pranas Kuisys skaičiuoja, kad bendrovės mobiliojo interneto vartotojai per mėnesį vidutiniškai suvartoja apie 1 gigabaitą (GB) duomenų.

„2015 metais buvo sparčiai plėtojami 4G ir 4G+ tinklai, užtikrinantys ypač didelius, iki 300 Mbps duomenų perdavimo greičius. Išmanieji telefonai iš pardavimų praktiškai išstūmė paprastus telefonus - šiuo metu daugiau nei 80 proc. pardavimų sudaro išmanieji įrenginiai. Be to, prasidėjo telekomunikacijų sektoriaus konsolidacija - „Teo LT“  ir „Omnitel“ susijungimas“, - 2015 metus BNS apžvelgė P.Kuisys.

„Teo LT“ vadovas Kęstutis Šliužas BNS teigia, kad kitąmet augs duomenų perdavimas mobiliuoju ir fiksuotu ryšiu. Potencialo, anot jo, turi ir mobiliosios aplikacijos.

„2016 metais mūsų klientai pamatys pirmąsias paslaugas ir produktus, kurie bus sukurti negalvojant apie technologines takoskyras. Artimiausiu metu iš tradicinių telekomunikacijos rinkos paslaugų labiausiai augs duomenų perdavimas tiek mobiliuoju, tiek fiksuotu ryšiu. Kaip papildomos paslaugos visame pasaulyje augimo potencialo turi mobilios aplikacijos, žaidimai, muzikos ir video įrašai, daiktų internetas ir debesijos reklama“, - BNS teigė K.Šliužas.

Konsultacijų paslaugų įmonės „Civitta“ partneris Rokas Šalaševičius pažymi, kad 2015 metais mobiliojo ryšio operatoriai atsitraukė nuo konkuravimo kaina ir daugiau dėmesio skyrė tinklo kokybei bei klientų aptarnavimui.

„ 2015 metais matėme tikrai didelį mobilių duomenų augimą, išmanusis telefonas tapo vienu svarbiausių įrankių žmonėms darbo ir asmeniniams poreikiams tenkinti“, - BNS sakė R.Šalaševičius.

Analitikas tarp svarbiausių šių metų įvykių taip pat išskyrė „Teo LT“ bei „Omnitel“ sandorį, taip pat Lietuvos radijo ir televizijos centro (Telecentro) ketinimus tapti ketvirtuoju mobiliojo ryšio operatoriumi.

Rinkos dalyvių teigimu, 2016 metais išmaniųjų įrenginių skvarbos bei mobiliojo interneto vartojimo augimo tendencijos turėtų dar labiau sustiprėti.

„Prognozuojame, kad augant ekonomikai, vartotojai toliau sieks geriausios patirties ir pirks aukštesnės klasės aparatus, o plečiamas LTE tinklas skatins mobiliojo interneto naudojimą. Kartu matome, kad ateinančias metais toliau augs inovacijų poreikis. Klientai, ypač verslas, iš mobiliojo ryšio operatorių tikisi ne tik įprastų ryšio paslaugų, bet ir papildomų sprendimų“, - kalbėjo P.Masiulis.

„Bitė Lietuvos“ rinkodaros direktorius prognozuoja, kad kitąmet išmanieji telefonai galutinai išstums paprastuosius, o mobiliojo interneto vartotojų skaičius perkops 50 proc. visų mobiliųjų paslaugų vartotojų ribą.

„Duomenų vartojimas toliau augs apie 100 procentų. Operatorių pajamos iš duomenų perdavimo artės prie 30 proc. visų pajamų“, - tikisi P.Kuisys.

„Omnitel“ atstovo teigimu, didžiausi mobiliojo ryšio bendrovių iššūkiai yra ne infrastruktūros plėtra, o jos išnaudojimas bei išmaniosios ekosistemos kūrimas.

„Galima prognozuoti, kad duomenų perdavimas ir toliau aiškiai dominuos telekomunikacijų rinkoje, todėl 4G ir jo atmainų tinklas bus toliau sparčiai plėtojamas. „Omnitel“ turimas tinklas leidžia kurti efektyvią išmaniaisiais įrenginiais pagrįstą rinką, kurioje sąveikautų telefonai bei įvairių rūšių išmanieji darbui ir pramogoms skirti įrenginiai“, - BNS kalbėjo M.Snicorius.

„Civitta“ analitikas R.Šalaševičius prognozuoja, kad kitąmet pajamos iš tradicinių paslaugų - balso telefonijos ir SMS - toliau trauksis, o mobiliojo interneto duomenys taps pagrindiniu pajamų augimo varikliu.

„Kitos galimos pajamų augimo sritys yra skaitmeninės paslaugos, daiktu interneto plėtra - ne tik žmonės naudosis mobiliuoju ryšiu, bet ir vis daugiau prietaisų bus sujungti SIM kortelėmis. Klausimas, kaip gerai Lietuvos operatoriai sugebės pasinaudoti šiomis galimybėmis“, - svarstė analitikas.

Jo teigimu, taip pat bus įdomi stebėti kaip toliau kartu vystysis „Teo LT“ ir „Omnitel“, taip pat daug dėmesio sulauks kitų metų pradžioje planuojamas 4G ryšio plėtrai svarbių radijo dažnių aukcionas.

Naujausiais Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) duomenimis, „Omnitel“ turimas 4G tinklas buvo didžiausias šalyje - minimaliu signalu dengė 80-85 proc. Lietuvos teritorijos. „Tele2“ 4G tinklas apėmė 70-75 proc. šalies teritorijos, šių metų balandį savo 4G tinklą pristačiusi „Bitė Lietuva“ dengė 20-25 proc. Lietuvos.

Kitų metų sausio pradžioje įvyks 4G tinklo plėtrai svarbių radijo dažnių aukcionas. Jame be trijų didžiausių mobiliojo ryšio operatorių taip pat ketina dalyvauti ir valstybės valdomas Lietuvos radijo ir televizijos centras (Telecentras).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių