Žvakių gamintojai: konkuruojame ne tik su lenkiška produkcija

Nors nemaža dalis gyventojų jau įsigijo žvakių ir aplankė artimųjų kapus, bus ir tokių, kurie žvakes pirks ir paskutinę minutę.

Tačiau žvakių gamintojai tikina, kad dirba viską planuodami gerokai iš anksto ir įprastu ritmu. Išlaikyti tolygią gamybą leidžia gan anksti sudaromi užsakymai. Tačiau auganti konkurencija Lietuvos žvakių gamintojus verčia ieškoti naujų rinkų, o ir gyventojai, taupantys pinigus, kapus ima puošti kukliau.

Prieš du dešimtmečius Kartenoje įsikūrusioje žvakių gamykloje darbas vyksta įprastu ritmu. Sutartis su užsakovais įmonė sudaro sausį-vasarį, todėl užsakymus tolygiai pildo visus metus. O jų kasmet daugėja. Prieš penkerius metus perdirbusi daugiau nei tūkstantį tonų parafino, dabar jo perdirba apie tris tūkstančius. Vėlinių žvakės sudaro apie 80 procentų visos gaminamos produkcijos, o žmonės rinkdamiesi žvakes dažniausiai vadovaujasi savo patirtimi, renkasi tas, kurios dega ilgiau ir kasmet savo pasirinkimo nekeičia.

„Kas buvo prieš 7-10 metų, tas ir dabar. Žmonės tiesiog daugiau investuoja į tas žvakes, kurios dega ilgiau. Nors jos ir brangesnės“, – sakė UAV „Geralda“ direktorius Gintautas Igaris.

Lietuvoje yra 6-7 žvakių gamintojai. Jiems tenka konkuruoti ne tik su pigesne į mūsų šalį įvežama lenkiška produkcija, bet ir su kontrabanda.

„Didžiuliai kiekiai nepažymėtų žvakių atvežama į Lietuvą, jų kilmė – neaiški. Tad konkuruoti yra sudėtinga.  Tos nepažymėtos žvakės, be abejo, – pigesnės, nes nėra mokami mokesčiai“, – tikino žvakes gaminančios įmonės direktorius.

Išsilaikyti rinkoje žvakių gamintojams padeda augantis eksportas. Beveik pusę pagaminamos produkcijos, Kartenoje veikianti gamykla, eksportuoja į Vokietiją ir Skandinaviją. Pastarosios pirkėjas reiklesnis, todėl parafinas žvakių užpildams čia keičiamas rapsų, sojų vašku ar palmių aliejumi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

wwwww

wwwww portretas
Tai kad tu lietuvisku gaminamu zvaKIU ne visi gali ipirkti. o be to padaro didele zvakide o dakty ideda kaip siuleli, kuris tuoj uzgesta. Nebebutu lietuviai verslininkai, kad tik apmauti pirkeja
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių