ŽŪM ketina apibrėžti, koks alus gali vadintis gyvu

Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) netrukus planuoja paskelbti naujo Alaus techninio reglamento projektą, kuriame pagaliau bus apibrėžta, koks alus gali vadintis gyvu.

Kad toks apibrėžimas atsirastų reglamente, ypač laukia mažosios alaus daryklos, nes tai padarytų galą kontroliuojančių institucijų bandymams uždrausti alaus etiketėse vartoti žodį „gyvas“, ketvirtadienį rašo dienraštis „Verslo žinios“.

ŽŪM Perdirbtų produktų skyriaus vyriausioji specialistė Liudvika Butkutė nedetalizuoja, koks tiksliai gyvo alaus apibrėžimas įrašytas projekte, tačiau neslepia, kad jis ne visai atitinka smulkiųjų aludarių siūlytą variantą.

„Projekte įrašėme, kad gyvas alus yra tas, kuriame yra tam tikras kiekis gyvų mielių. Mat gyvas alus gali būti tik jei jame yra gyvų mikroorganizmų“ - teigė L.Butkutė. Anot jos, smulkieji aludariai siūlė, kad gyvu alumi būtų laikomas tas alus, kuris yra tiktai nepasterizuotas.

Mažieji aludariai ministerijai siūlė reglamente įrašyti ir dar vieną pakeitimą - kad pagal „high gravity“ technologiją, kurią paprastai taiko didieji aludariai, gaminamas alus būtų ženklinamas kaip „alaus gėrimas“, tačiau į šį siūlymą reglamento rengėjai neatsižvelgė.

Kad naujasis reglamentas įsigaliotų, jį dar turės notifikuoti Europos Komisija.


Šiame straipsnyje: alusgyvas alusšviežias alus

NAUJAUSI KOMENTARAI

Gyvas

Gyvas portretas
Kalbasi du girtuokliai. Vienas bando išsispausti citrinos sulčių ir klausia: Kaip sužinoti čia citrina ar ne. Antrasis atsako, citrina paprastai būna be kojyčių. Čia įbėga pirmojo žmona ir ima rėkti"- Jau antrą kanarėlę per savaitę pražudei....pijoke tu. Taigi, liaudiškai be didelių išvedžiojimų, gyvas alus yra tas, kurį išgėrus pilvas ima burgzti ir jūs "praturtėjate dar viena pora kojyčių".

Valys

Valys portretas
Be juoko. Ką tik pamilžtas pienas visada yra gyvas, tai yra specialistų vadinama baktericidinė fazė, kuri trunka iki 7 valandų. Dar Hemingway Paryžiaus apybraižoje aprašomas 20 šimtmečio pradžios vaizdelis, kai pieninkas gena gatvėmis ožkų bandą ir išbėgusioms namų šeimininkėms pamelžia tikrai ekologfiško ir gyvo pieno. O pasterizuotas pienas ir alus tai jau tikrai ne gyvas.

Cha

Cha portretas
Ko daugiau apibrėžimų - tuo verslui blogiau. Nuo senų laikų, kaime kol nesupiltas į bačką alus ( 2-3 dienas ) sakydavo, kad alus "vaikšto" reiškia gyvas. Supilus rūgimas baigiasi ir gerk iki kaklo. Tiek metų praėjo, o vis šūdą malam.
VISI KOMENTARAI 4
  • Skelbimai
  • Pranešk
    naujieną
  • Portalo
    svečias
  • Klausk
    specialisto
  • Diskusijos
  • Orai
  • TV
    programa
  • Pažintys
  • Žaidimai
  • Horoskopai
  • Naujienlaiskis
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter

Galerijos

Daugiau straipsnių