ŽŪM: dėl laivo sulaikymo Rusijoje atsakinga Briuseliui pavaldi komisija

  • Teksto dydis:

Dėl Lietuvos laivo Rusijoje sulaikymo gali būti atsakinga už žūklę atsakinga Europos Komisijai pavaldi institucija, laiku nepateikusi informacijos apie pasikeitusias Rusijos išskirtinės ekonominės zonos ribas, ketvirtadienį pranešė Lietuvos žemės ūkio ministerija.

Anot ministerijos, Žvejybos šiaurės rytų Atlante komisijos (angl. NEAFC) duomenų bazėje naudojamos koordinatės neatitinka dabartinės situacijos.

Rusija yra pasirašiusi dvišalį susitarimą dėl žvejybos su Norvegija, kuriuo yra išplečiamos Rusijos išskirtinės ekonominės zonos ribos. Apie tai buvo informuotas ir NEAFC, tačiau kitoms šalims apie tai nebuvo pranešta, teigiama ministerijos pranešime spaudai.

Būtent dėl to, kad nežinojo apie pasikeitusias ribas, Lietuvos laivas „Jūrų vilkas“ galėjo jas peržengti, nurodo ministerija.

Dėl susidariusios situacijos žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė žada kreiptis į Europos Komisiją, prašydama, kad jai pavaldi NEAFC prisiimtų atsakomybę dėl laiku nepateiktos informacijos apie pasikeitusias koordinates.

„Mūsų žiniomis, nė viena valstybė narė nebuvo informuota apie pasikeitusias koordinates, todėl manau, kad atsakomybę už pasekmes turi prisiimti NEAFC organizacija“, – pranešime spaudai teigė žemės ūkio ministrė.

Ministerijos teigimu, NEAFC sekretoriatas patikino, kad bus siekiama kuo greičiau užbaigti procedūras dėl reguliuojamos teritorijos koordinačių patikslinimo, ir šis klausimas bus pateiktas svarstyti PECCOE komitetui (NEAFC Nuolatinis komitetas dėl kontrolės ir priežiūros). PECCOE bus prašomas atlikti atitinkamus NEAFC Kontrolės ir priežiūros schemos pakeitimus, kurie užtikrintų, kad NEAFC duomenų sistemoje naudojamos koordinatės visuomet būtų tikslios.

Apkaltinusi neteisėta krabų žvejyba, Rusija laivą sulaikė rugsėjo mėnesį. Bylą, kurioje kapitonas patraukas administracinėn atsakomybėn, Murmansko teismas turėtų nagrinėti penktadienį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Čiubaka

Čiubaka portretas
Kas do idiotai straipsnius rašo, be klaidų niekaip nesugeba
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių