Baigėsi pandemija – baigėsi ir lengvatos: restoranai mato du kelius – bankrotas arba šešėlis

  • Teksto dydis:

Lietuvos restoranai reikalauja, kad jiems lengvatinė 9 proc. PVM lengvata, taikyta per pandemiją, būtų pratęsta dar bent metams, pasakojama LNK reportaže.

„Šiaip Europoje dangstomasi dėl energijos kaštų. Dėl PVM jiems neįdomu kažkodėl“, – kalbėjo Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė.

Anot verslininkų, juos vis dar smaugia pandemijos padariniai – daugiau nei 50 mln. eurų atidėtų mokesčių. Taip pat pabrangę produktai, smarkus atlyginimų augimas ir staiga užgriuvusios milžiniškos sąskaitos už elektrą. Be to, ir gyventojai pradeda taupyti, o turistai į Lietuvą nevažiuoja, baimindamiesi, kad čia nesaugu dėl karo Ukrainoje.

„Kai išgirsti tokius žodžius, kad krizė jau pasibaigė, supranti, kad greičiausiai gyveni paraleliniame pasaulyje“, – sakė restorano „Gastronomika“ vadovas Liutauras Čeprackas.

„Mes nesuprantame, kaip galima taip smukdyti turizmo verslą, restoranų ir viešbučių verslą, kai yra tokia sudėtinga situacija“, – teigė Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Ingrida Valaitienė.

Palangos viešbučiai ir restoranai skaičiuoja, kad vasarą gautų pajamų išsilaikyti iki kito sezono neužteks. Dalis nusprendė žiemai apskritai užsidaryti.

„Pradžia yra, keletas viešbučių jau užsidarė, kiti skelbia datas, kada užvers duris“, – tęsė I. Valaitienė.

Tačiau ir tokia išeitis tinka ne visiems.

„Užsidaryti bepigu yra tiems, kurie yra savo patalpų savininkai. Abejoju, ar nors vienas patalpų savininkas tau leis užsidaryti ir leis nemokėti nuomos. Nepamirškime, kad patalpos taip pat yra ir šildomos“, – kalbėjo L. Čeprackas.

Anot verslininko, dar blogiau restoranams prekybos centruose.

„Dalis prekybos centrų yra užfiksavę elektros kainą, tai tas amortizuojasi. Tačiau du trečdaliai prekybos centrų nėra užfiksavę elektros kainos, tad ta kaina yra keturis kartus didesnė nei praėjusiais metais“, – sakė verslininkas.

Verslininkų pusėn dėl PVM lengvatos pratęsimo vienintelė stoja ekonomikos ir inovacijų ministrė.

„Aš asmeniškai tai palaikyčiau, esu sakiusi ne kartą“, – kalbėjo ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Tačiau verslininkų argumentai nei premjerės, nei finansų ministrės apsigalvoti neprivertė. Lengvata pratęsiama nebus.

„Energetinė krizė visiems verslams, ne tik šiam sektoriui, yra sudėtinga vienodai“, – sakė finansų ministrė Gintarė Skaistė.

„Lietuvoje yra tokia įdomi mada, kad jeigu kokį nors dalyką sutaria, tai kai ateina to sutarimo pabaiga, tada visi apsigalvoja ir sako, kad taip nesusitarė“, – teigė premjerė Ingrida Šimonytė.

Valdžia kartoja, kad PVM lengvata – tik laikina priemonė pandemijos žalai amortizuoti. Baigėsi pandemija – baigėsi ir lengvatos. Restoranai tokiu atveju mato du kelius: masiniai atleidimai ir bankrotas arba grįžimas į šešėlį.

„Ne nuo sausio 1 dienos, bet 50 proc. tikrai bankrutuotų“, – sakė E. Šiškauskienė.

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) duomenimis, šiemet viešbučių ir maitinimo sektoriuose pradėtas 81 bankrotas, tačiau finansų ministerija skaičiuoja, kad restoranų ir viešbučių pajamos jau pernai viršijo priešpandeminį lygį, o šiemet rezultatai dar geresni.

„Pykite nepykite, suprantu, kad galbūt kažkas nori dar geresnių rodiklių, bet rodikliai tikrai nėra blogi“, – tęsė I. Šimonytė.

„Finansų ministerija paima gražų skaičių, geriausių restoranų veiklos pelną, į kurį dar įskaičiuotos subsidijos ir sako, kad viskas yra labai gerai. Norisi, kad jie ne kabinetuose tai nuspręstų, o pamatytų realybę“, – tęsė E. Šiškauskienė.

Finansų ministrė dėl aukštų energijos kainų siūlys verslui atidėti mokesčius.

„Yra rengiama priemonė dėl mokesčių atidėjimo toms įmonėms, kurioms energetikos sąnaudos sudaro ne mažiau kaip 10 proc. visų sąnaudų. Manome, kad ta lengvata galės pasinaudoti tiek šis, tiek kiti sektoriai“, – kalbėjo G. Skaistė.

Apgyvendinimo paslaugos laikomos paslaugų eksportu, tad dėl PVM lengvatos pratęsimo kitiems metams viešbučiai dar turi šansą. Galutinis sprendimas paaiškės spalį, pristačius kitų metų biudžetą.

LNK reportažas – vaizdo įraše:



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nervininkams

Nervininkams  portretas
Komentuoja restoranų ir viešbučių degradai - žinovai :) Neturit ką veikti, nežinodami komentuojate, apsimetate viską žinantys :) Komentuoja ubagai, kurie pavydi tiems, kas gali sau leisti nueiti į barą ar viesbuti:) Nepavydekit ubagai nervininkai :) Kai užsidarys visi barai vergsite, jog nėra kur nueiti, atsibodo ėsti namie.

Anonimas

Anonimas portretas
Lai bankrutuoja,nes jų ir taip per daug.Viskam 21%,o jie matai išimtis.

Seselyje

Seselyje portretas
visi jie buvo ir yra iki siol! Makles su mokesciais,produktu pirkimu,darbuotojais,negaunanciais net MMA,is kuriu dar ir arbatpinigiai atimami... Dygsta,kaip grybai po lietaus ir vis "is nuostoliu"!
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių