Ž.Jurkšus: IAE uždarymo donorai pritarė sutarties su „Nukem“ keitimui

Nuo 2010 metų nebeveikiančios ir uždaromos Ignalinos atominės elektrinės (IAE) eksploatavimo nutraukimo fondo donorai pritaria, kad būtų keičiamos Lietuvai nenaudingos sutarties su IAE uždarymo projektus įgyvendinančia rangove Rusijos kapitalo įmone „Nukem“ sąlygos.

IAE vadovas Žilvinas Jurkšus BNS sakė, jog tam iš esmės pritarta praėjusią savaitę Londone vykusioje tarptautinėje IAE uždarymo fondo donorų konferencijoje.

„Siekiame pakeisti sutartį, nes mums trūksta svertų daryti įtaką rangovui. Donorų konferencijoje buvo pritarta, kad sutartį reikia keisti. Jie iš principo pritarė, pačios sutarties jie netvirtina. Tai mes dabar turime žalią šviesą toliau įgyvendinti tas sąlygas, kurias buvome numatę sutarties pakeitimui“, - teigė Ž.Jurkšus.

Jo teigimu, sutartį „Nukem“ siekiama pakeisti iki šių metų rudens. Ž.Jurkšus sakė negalintis atskleisti, kokias sąlygas siekiama pakeisti.

„Čia yra komerciniai dalykai, kol nėra parašų, tikrai detalių negaliu atskleisti“, - sakė IAE vadovas.Donorų konferenciją rengia Donorų asamblėja - Tarptautinio Ignalinos AE eksploatavimo nutraukimo rėmimo fondo valdytoja, jos donorės yra Austrija, Belgija, Danija, Suomija, Prancūzija, Vokietija, Airija, Liuksemburgas, Nyderlandai, Norvegija, Lenkija, Ispanija, Švedija, Šveicarija ir Europos Komisija.

Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko (ERPB) administruojamas Tarptautinis IAE eksploatavimo nutraukimo rėmimo fondas buvo įsteigtas 2001 metais, siekiant bendrai finansuoti pasirinktus eksploatavimo nutraukimo projektus ir priemones energetikos sektoriuje, kurie yra svarbūs IAE galutiniam uždarymui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas

Kęstas portretas
Atominė elektrinė neišlaiko konkurencijos su skalūnų dujomis, nes šių dujų yra tiek daug ir jos yra tokios pigios. Amerikiečiai pirmieji įvaldė skalūnininių dujų technologiją. Tuo tarpu lenkai yra labai proamerikietiški, todėl jie leidžia Lenkijoje išgauti skalūnų dujas. Be to, Lenkijoje turima pakankamai vietos ir panaudotam vandeniui. Tuo tarpu branduolinę energetiką vėl siekiama įkraustyti į Lietuvą dešimtmečiams. Atominei elektrinei prisieina konkuruoti su pigia skalūnų dujų energija. Ar nors vienas atomo entuziastas apie tai pagalvojo? Pasak ekonomisto R.Kuodžio, nemažai vandens nutekėjo nuo "LEO" skandalo laikų, per tą laiką galėjo atsirasti argumentų, kodėl atominės elektrinės nebereikia. „Nebuvo tuo metu nei fukušimų, nei skalūnų dujų revoliucijos. Tuo metu alternatyvos, žaliosios technologijos dar buvo gana brangios. Dabar remtis 5 m. įstatymu darant tokį sprendimą? "LEO" buvo papokštavimas“, – teigia R. Kuodis. Panaikinkime apmokestinimą vėjo,saulės, biokuro ir kitiems atsinaujinančios energijos šaltiniams Lietuvoje. Laikas įžengti į 21-ąjį amžių visai mūsų tautai. Kai kurie A.Kubiliaus šalininkai teigia, kad skalūnų dujos neišlaikys konkurencijos su atominėmis elektrinėmis. Vėlu spėlioti. Jau išlaiko. JAV gamina milžiniškus kiekius skalūnų dujų. Tos dujos yra pigios. Todėl nebeapsimoka statyti branduolines jėgaines. Naivu nematyti revoliucijos, kuri vyksta JAV energetikoje, bei manyti, kad tai neateis į mūsų kontinentą. Arba jūs, atomo šalininkai, esate asilai, kokių reta pasaulyje, arba antirusiški savižudžiai, traukiantys paskui save visą Lietuvą, įskaitant motinas ir vaikus. Bet kokiu atveju jūsų vieta yra psichiatrinėje. Japonijos ekspremjeras, kuris pirmasis vadovavo, dorojantis su Fukušimos padariniais, sako, kad buvo iškilęs pavojus visai Japonijos savivaldai, kai išaugo tikimybė, jog reiks iškelti Tokiją su daugiau negu 30 milijonų gyventojų. Tada jis suprato, kad saugiau uždaryti branduolines jėgaines, negu bandyti gerinti jų saugumą.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių