Žemės ūkio rūmai: pieno kainų kritimą pristabdė sausra Lenkijoje

  • Teksto dydis:

Pieno supirkimo kainos Lietuvoje vasarą turėtų toliau kristi, tačiau šį procesą birželį pristabdė Lenkiją ištikusi sausra, padidinusi pieno paklausą šalyje, sako Žemės ūkio rūmų vicepirmininkas. Be to, pasak Broniaus Markausko, pieno gamyba Europoje kol kas nemažėja, ir tai neleidžia stabilizuotis kainoms. Pieno perdirbėjai sako, jog rinkoje nematyti ženklų kainų kilimui.

"Kai lietuviai džiaugiasi, kad kaimyno karvė nudvėsė, taip mes, kaip pieno gamintojai, džiaugiamės, kad Lenkijoje sausra bent jau buvo. Tai yra vienintelis dalykas, gelbėjantis mus, nes Lenkijoje atsirado pieno poreikis didesnis. Kaina krito birželo mėnesį, bet ne tiek, kiek buvo prognozuota", - BNS sakė B. Markauskas.

Anot jo, šiuo metu vidutinė bazinio pieno supirkimo kaina siekia apie 13,5-14 centų už kilogramą - palyginti su geguže, ji krito apie 4 proc., nors buvo tikėtasi, kad ji gali kristi apie 15 proc., Žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūrai leidus pieno perdirbimo įmonėms birželį iki 14 proc. mažinti kainas.

B.Markauskas anksčiau teigė, kad gegužę bazinių rodiklių pieno supirkimo kaina siekė vidutiniškai 14 centų.

"Rinkoje nieko gero. Stabilizavimo praktiškai nesimato. Daug kalbama apie naujas rinkas, bet viskas sunkiai juda. Vienintelė priežastis, dėl ko gali pradėti stabilizuotis pieno supirkimo kainos, yra pieno gamybos mažinimas, bet kol kas Europoje ji nemažėja, o net didėja", - teigė B.Markauskas.

Anot jo, Lietuvos pieno gamintojams nėra priimtinas gamybos mažinimas, todėl 20 mln. eurų Žemės ūkio ministerijos kuriamą paramos schemą gamintojamas, kurie vasarą mažins arba nedidins pieno gamybos, jis vertina skeptiškai.

"Lietuvai tai yra labai nepriimtina, nes mūsų ta gamyba pastaruosius penkerius metus nedidėjo. Dabar pradėti visiems mažintis mums būtų nepalanku. Jei būtų grįžta prie kvotų ir vėl pradėta riboti, tada viskas būtų teisinga. Šiandien pieno gamybos įmonės dirba 50-60 proc. Jei gamyba bus dar mažinama, tai kils savikaina ir ta griūtis gali labai greitai prasidėti. Aš bijočiau tą procesą skatinti", - kalbėjo B.Markauskas.

Jo teigimu, Lietuvai sušvelninti pieno krizę padėtų Europos Sąjungos (ES) tiesioginė finansinė parama arba ES pieno kvotų sugrąžinimas.

Pieno perdirbimo bendrovės "Marijampolės pieno konservai" vadovas Aristydas Kulvinskas BNS sakė, kad bendrovė stengiasi vasarą nemažinti pieno supirkimo kainų, o rinkoje kol kas nematyti ženklų, kad kainos artimiausiu metu pradės kilti.

"Dėl pieno supirkimo kainų yra sprendimas stengtis nekeisti vasaros metu pieno supirkimo kainų, ir mes tą stengiamės daryti. Mes kainų nemažiname ir kai kurioms pieno gamintojų grupėms net stengsimės didinti", - kalbėjo A.Kulvinskas. Tačiau jis negalėjo atskleisti konkrečių bazinių rodiklių pieno supirkimo kainų.

Žemės ūkio ministerijos duomenimis ,"Marijampolės pieno konservai" gegužę už natūralaus pieno kilogramą vidutiniškai mokėjo 18,8 cento - kiek daugiau nei kitos įmonės.

Premjeras Algirdas Butkevičius ir pieno perdirbėjai balandžio pabaigoje buvo sutarę, kad pastarieji vasarą nemažins pienosupirkimo kainos. A.Butkevičius tvirtino, kad birželio, liepos ir rugpjūčio mėnesiais perdirbėjai išlaikys balandžio pabaigos kainas, tačiau gamintojai jau tuomet teigė netikintys šiuo susitarimu ir manantys, kad kainostoliau mažės - esą perdirbėjai jas visada mažina, jeigu gamintojams skiriama valstybės parama.

Žemės ūkio ministerija šiuo metu ruošia 20 mln. eurų paramos iš valstybės biudžeto schemą pieno gamintojams, kurie vasarą nedidintų arba mažintų gamybą.

Bendra Lietuvos ir ES parama pieno gamintojams šiemet gali siekti 65,1 mln. eurų. Skaičiuojama, kad dėl pasaulinės pieno krizės ir žemų supirkimo kainų pieno gamintojai pernai prarado apie 75 mln. eurų pajamų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių