Žemės ūkio ministerija tikisi eksporto su Kinija pagyvėjimo

  • Teksto dydis:

Šįmet žemės ūkio ir maisto pramonės parodoje „AgroBalt“ vyksiantis žemės ūkio prekybos ir ekonominio bendradarbiavimo forumas tarp Kinijos ir 16 Vidurio ir Rytų Europos šalių yra ypač svarbus, pabrėžia Kinijos ekonominę naudą ir didina eksporto didėjimo į šią šalį galimybę, antradienį sakė žemės ūkio ministras Bronius Markauskas. 

„Eksportas vienareikšmiškai padidės, ir ne tik pieno produktų“, - antradienį žurnalistams sakė B. Markauskas. 

Jis taip pat teigė, kad po Rusijos Lietuvai paskelbto pieno produktų embargo Kinija tapo ypač reikalinga. 

„Grįžtant prie formato Kinija plius 16, nereikia priminti, kad ekonominis bendradarbiavimas Lietuvai su Kinija yra ypač svarbus, tai nauja rinka, bet šiandien turime galimybę į Kiniją eksportuoti beveik visus pieno produktus, ir tas eksportas vyksta. Paskutiniais metais ir net ne po vieną kartą žemės ūkio delegacijos dalyvavo Kinijos parodose ir susitikimuose, Kinija yra ta valstybė, kur politinis dalyvavimas rinkoje yra labai svarbus, ir reikia pasidžiaugti, kad per trumpą laiką pavyko atverti šią rinką“, - sakė B. Markauskas. 

Pasak ministro, Kinijoje verslas ypač priklauso nuo politikos ir dvišalių susitikimų, kontaktų.

„Tokie susitikimai svarbūs, nes verslas Kinijoje ypač priklauso nuo politikos ir šalia dvišalių susitikimų, kontaktų“, - sakė B. Markauskas. 

Kalbėdamas apie kritikų vertinimus, kad tokie susitikimai skaldo Europos Sąjungą (ES), B. Markauskas neatmetė, kad tokie susitikimai šiek tiek iškrenta iš ES konteksto. 

„Bet reikia pripažinti, kad to formato iniciatoriai buvo Kinija, ne atskira ES šalis. Kinija turi interesų, bet iš kitos pusės, tai nekelia grėsmės ES ekonominiams santykiams, ir tas formatas Kinija plius 16 yra formalus, pasikeisti nuomonėmis, įžvalgomis, o visi santykiai fiksuojami dvišalių susitikimų metu“, - kalbėjo B. Markauskas. 

Jis taip pat paminėjo, kad ES šalys narės formuoja savo eksporto politiką ir turi bendrų politinių pozicijų su Kanada, JAV ir Lietuva, bet, kalbant apie Kiniją, „niekas nieko negriauna ir tai yra normalios pastangos.„

Tuo metu Lietuvos parodų ir kongresų centro „Litexpo“ vadovas Justinas Bortkevičius sakė, kad numatyta intensyvi parodos programa. 

„Joje dalyvauja 200 įmonių iš bene 10 pasaulio šalių, paroda užims 6000 kv. metrų parodų ploto. Iš pramoginės pusės - bus parodytas pieno kelias, taip pat didelis akcentas išreiškiamas Lietuvos šimtmečio metinėms, tam bus numatytos specialios parodomosios programos“, - sakė J. Bortkevičius. 

Kas dvejus metus rengiama paroda „AgroBalt“ vyks jau 22-ąjį kartą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių