Žemės ūkio ministerija klimpsta aukcione

Klaipėdos žuvininkystės produktų aukcionas – lyg užkeiktas.

Tiek po jo statybos, tiek po pertvarkymo vis driekėsi kontroversiškas šleifas, – teigta, kad aukciono veikla iškreipia konkurenciją ir piktina žuvų perdirbėjus. Įmonei įvykdžius įtarimų sukėlusius viešuosius pirkimus, iškilo neatsakytų klausimų ir dėl aukciono lėšų.

Įtarė grubius pažeidimus

Daug diskusijų anksčiau kėlusi bendrovė Klaipėdos žuvininkystės produktų aukcionas įtarta ir viešųjų pirkimų įstatymo pažeidimais.

Dar statant šį aukcioną, kelerius metus Klaipėdoje sklido įvairiausi prieštaringi vertinimai. Būta prielaidų, kad statyboms kažkodėl pasirinkta bendrovė, siūliusi didesnę darbų kainą nei antrojoje vietoje likusi įmonė.

Vėliau pertvarkant aukcioną, panašu, vėl užlipta ant to paties grėblio. Naujos perdirbimo linijos pirkimo konkursą laimėjo kompanija, kuri pasiūlė didesnę kainą, nei apskritai tam buvo numatyta ES paramos suma.

"Klaipėdos žuvininkystės produktų aukciono vykdytas žuvų perdirbimo linijos pirkimo sandoris su vieninteliu pasiūlymą pateikusiu tiekėju "Lavango Group" dėl grubių Viešųjų pirkimų įstatymo pažeidimų turėtų būti pripažintas niekiniu ir negaliojančiu, o sudaryta sutartis turėtų būti nutraukta. ES lėšomis finansuojamam pirkimui buvo numatyta 493 tūkst. eurų, o pasiūlyta kaina – 578 tūkst. eurų", – aiškino Viešųjų pirkimų tarnybos atstovė spaudai Vytautė Šmaižytė.

Kokiomis lėšomis ir kokiu teisiniu jų skyrimo pagrindu numatyta kompensuoti susidariusį 85 tūkst. eurų skirtumą, kol kas nėra aišku.

Už pažeidimus – sankcija

Klaipėdos žuvininkystės produktų aukciono direktorius Ernestas Doržinkevičius laikosi nuostatos, kad Viešųjų pirkimų tarnybos patikrinimas buvęs "politinis užsakymas tų, kurie nenori šio aukciono". Mat pažeidimai dėl konkurso iškelti jau beveik užbaigus aukciono rekonstrukciją.

Buvo ne tik kainos, bet ir dar penki su konkurso pirkimo ir techninių sąlygų dokumentais, kvalifikacijos vertinimu susiję pažeidimai.

Viešųjų pirkimų tarnyba rekomendavo konkursą vykdyti iš naujo. To nepaisyta.

Valstybėje susiformavo praktika, kuri atskleidžia akivaizdžią teisinę problemą: Viešųjų pirkimų įstatymas pažeistas, o jį ištaisyti sudėtinga, nes darbai paprastai jau būna atlikti.

Anot V.Šmaižytės, Viešųjų pirkimų tarnyba laikosi nuomonės, kad buvo grubus įstatymo pažeidimas. To neneigia ir aukciono savininko atstovai.

Aukciono savininkės – Žemės ūkio ministerijos viceministrė Lina Kujalytė, kuri kuruoja žuvininkystę, teigė, kad Klaipėdos žuvininkystės produktų aukcionui už Viešųjų pirkimų įstatymo pažeidimus buvo pritaikyta sankcija. Nacionalinė mokėjimo agentūra prie Žemės ūkio ministerijos 10 proc. sumažino paramos dalį.

Išskirtinės verslo sąlygos?

Žuvų produktus perdirbančių komercinių bendrovių savininkai kelia klausimą: kodėl Klaipėdos žuvininkystės produktų aukcionui, kuris sau leidžia pažeidinėti įstatymus, sudaromos išskirtinės verslo sąlygos?

Aukciono veiklai pertvarkyti skirta šimtaprocentinė ES parama. Jis esą atleistas ir nuo prievolės siekti pelno. Taip sukuriamos nevienodos konkurencijos sąlygos žuvų apdorojimo rinkoje.

Tačiau Konkurencijos taryba situacijos žuvų apdorojimo rinkoje nėra analizavusi, nes į ją reikšdamas pretenzijas niekas nesikreipė.

Šios tarybos Viešųjų subjektų priežiūros skyriaus vedėja Jurgita Ratkevičiūtė teigė, kad taryba apskritai nėra nagrinėjusi atvejų, kai dėl ES paramos kuris nors ūkio subjektas įgytų išskirtines veiklos sąlygas.

Skyrė 1,448 mln. eurų

Žemės ūkio viceministrė L.Kujalytė atmetė prielaidą, kad dėl ES paramos, net ir dėl jos šimtaprocentinio intensyvumo, pažeisti kokie nors konkurenciniai reikalavimai.

Anot viceministrės, 100 proc. parama pagal žuvininkystės sektoriaus trečiąją prioritetinę kryptį "Bendrojo intereso priemonės" buvo taikoma ne tik išskirtinai Klaipėdos žuvininkystės produktų aukcionui, bet ir dar 35 projektams. Bendra paramos suma pagal šią priemonę siekė 10,4 mln. eurų.

Klaipėdos žuvininkystės produktų aukcionui skirta 1,448 mln. eurų parama.

Anot L.Kujalytės, ja siekta sudaryti žvejams palankesnes sąlygas iškrauti žuvis, o perdirbant žvejų pagautą laimikį didinti jų veiklos pelningumą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pritariu

pritariu portretas
Isvis kas te gali dirbti? Zmoniu isnaudojimas ir pasityciojimas

Vagys ir isnaudotojai

Vagys ir isnaudotojai portretas
Savininkas su Bentli i darba vaziuoja o zmonems po 2 eurus uz valanda moka vietoj 7 zadetu .Kur tai matyta .Su savo transportu i darba net neveza algos vergu .Geda uz tokias vergijos salyfas .Kas dirba o kas suda mala virsuj susede o paprasti zmogeliai melynom rankom nuo salcio .

jonas

jonas portretas
Su siuo akcijonu kažkas negerai, idomu, kaip buvo paskirtas direktorius, dar kažkokia atstove spaudai ir t.t
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių