Žemdirbiai dar neprasidėjus pavasariui jau skaičiuoja nuostolius

Ypač dėl derliaus praradimų sunerimusios pajūrio ūkininkų bendrovės, kurios sako dėl žiemos šalčių praradusios beveik visus rapsų pasėlius.

Ūkininkai „Panoramai“ teigė, kad pajūryje nemažai būsimo derliaus prarasta, nes šalčiai prasidėjo kai ant žieminių pasėlių dar nebuvo sniego.

Pasak Kretingalės kooperatinės žemės ūkio bendrovės pirmininko Gerardo Liorenčaičio, šią žiemą derliaus neišgelbėjo ir pasirinkta švediška veislė, kuri turėtų būti atspari šalčiui.

Vien pernai, žuvus visiems žieminiams rapsams, bendrovė neteko pusantro milijono litų pajamų, dalį jų kompensavo draudimas.

Toliau nuo jūros šiemetė žiema, panašu, nepridarė tiek žalos, kiek pernykštė, nes sniego pakako. Bet jei kovą paspaus šaltis, žiemkenčai dar gali nukentėti, praneša „Panorama“.

„Per pastarąjį dešimtmetį labai daug tų veislių privežta iš Europos. Jos duoda didelį derlių. Bet paskutiniai metai parodė, kad Lietuvoje yra ir žiema, ir sėjant reikia ir į tai atkreipti dėmesį, pasirinkti gal mažesnio derlingumo, bet atsparias veisles, kurios patikimiau peržiemos“, – apie ūkininkų bėdas kalba Žemės ūkio rūmų pirmininkas Andriejus Stančikas.

Kai iššalus žiemkenčiams, tenka laukus atsėti, dažniausiai nuostoliai gula ant žemdirbių pečių, nes kelti grūdų kainų jie sako negalintys.

Pranešama, kad dėl šalčių žuvo dalis pasėlių Prancūzijos rytuose, Ukrainoje, kai kuriose kitose Europos šalyse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

klaipedietis

klaipedietis portretas
tai gal laikas mesti ta uzsiemima??? Nes kiek girdziu, tai zemdirbiai skaiciuoja vien tik nuostolius, pelno - niekada ...

taip

taip portretas
Meskit pilieciai tuos rukymus ir pinigu sutaupysit ir netaip greit mirsit.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių