Z.Balčytis: komiteto išvados dėl IAE lems tolimesnį finansavimą

Europos Parlamento (EP) Biudžeto kontrolės komiteto išvada, kaip panaudotos Ignalinos atominės elektrinės (AE) uždarymui skirtos lėšos ir kokie darbai padaryti, bus vienas svarbiausių motyvų, Parlamentui sprendžiant, ar Lietuvai tęsti finansinę paramą jėgainės uždarymui, sako europarlamentaras Zigmantas Balčytis.

„Manau, kad išvada, kurią parengs į Lietuvą atvykę Biudžeto kontrolės komiteto nariai, bus viena iš pagrindinių priimant sprendimą dėl uždarymo finansavimo. Ta išvada padarys pagrindinę įtaką. EP, kuris priima sprendimą, kam skirti lėšas, gauti informaciją iš europarlamentarų, kurie savo akimis matė milžinišką objektą, labai svarbu. Ši milžiniškas objektas kelia labai daug ne tik finansinių, bet ir saugumo problemų“, - BNS sakė Z.Balčytis.

Jis prognozuoja, kad sprendimas dėl papildomos sumos gali būti priimtas Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungai laikotarpiu - 2013 metų antrąjį pusmetį.

„Ko gero, gali tekti šį klausimą Lietuvoje spręsti“, - BNS sakė europarlamentaras. Tačiau, pasak Z.Balčyčio, taip pat svarbu, kad ir po 2020 metų finansavimas Lietuvai nenutrūktų.

Z.Balčyčio teigimu, dabar ES paramos Ignalinos jėgainę uždarančiai Lietuvai 2014-23020 metais „projektuojama suma“ - 230 mln. eurų. Iki šiol skelbta, kad ji bus apie 210 mln. eurų.„Lietuvai iki galutinio Ignalinos AE uždarymo trūksta 1,5 mlrd. eurų, ir mes akcentuojama, kad tai mums nepakeliama našta“, - sakė europarlamentaras.

Anot Z.Balčyčio, EP sprendimas dėl Ignalinos AE finansavimo bus priimtas iki 2013 metų pabaigos.IAE generalinis direktorius Žilvinas Jurkšus sako, kad iš maždaug 1,5 mlrd. eurų, kuriuos atominės uždarymui skyrė Europos Sąjunga, iki šiol išleista tik pusė pinigų.„Ignalinos atominė yra praktiškai vienintelė tokia pasaulyje, ir jie dabar galės įsivaizduoti ir lyginti su kitų šalių panašiais projektais, naujais objektais, kurie buvo padaryti ir įgyvendinti. Mes parodėme, kaip yra išleisti pinigai. Iš tikrųjų iš skirto milijardo atominės uždarymui konkrečiai mūsų elektrinei šiai dienai nėra išleisti visi pinigai, o yra sumokėta tiktai pusė sumos ir mokama tiktai už atliktus darbus ir pabaigtus“, - Lietuvos radijui sakė Ž.Jurkšus.

Trečiadienį ryte aštuoni europarlamentarai susitiko su IAE vadovybe, apžiūrėjo teritoriją, susitiko su pagrindinius elektrinės uždarymo projektus įgyvendinančia Rusijos kapitalo Vokietijos bendrove „Nukem“ atstovais.

Po pietų numatomi europarlamentarų susitikimai Vilniuje su Vyriausybės kancleriu Deividu Matulioniu, energetikos ministru Arvydu Sekmoku.Europos Parlamento Biudžeto kontrolės komiteto delegacija Lietuvoje darbą baigs ketvirtadienį.Ignalinos AE uždaryta 2009 metų gruodžio 31 dieną, vykdant įsipareigojimą, kuris buvo duotas Lietuvai stojant į ES 2004 metais.1999 -2011 metams Ignalinos AE uždarymui yra skirta1,588 mlrd. eurų - 12 proc. šios sumos - Lietuvos lėšos, o kitos - Europos Sąjungos.2014-2020 metų finansinei perspektyvai Ignalinos AE uždarymui iš ES preliminariai žadėta 210 mln. eurų.

Lietuvos poreikis siekia 870 mln. eurų, tačiau ES prašoma 770 mln. eurų, nes 100 mln. eurų ketinama skirti iš biudžeto.a



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių