Zarasai nori išbandyti naują daugiabučių renovavimo modelį

Zarasų savivaldybė prašo Vyriausybės pritarimo naujam daugiabučių renovacijos modeliui. Aukštaičiai nori, kad namų administratoriai ar naujai įsteigta įstaiga imtų paskolas vietoj gyventojų ir renovuotų namus.

Vyriausybė linkusi savo nutarimu pritarti tokiam modeliui, tačiau kai kurie kabineto nariai mano, kad tam reikėtų įstatymo, praneša LTV naujienų tarnyba.

Kiek anksčiau Ignalinos savivaldybė degė noru senus daugiabučius imti ir šiltinti, kad gyventojams nereiktų prisiimti atsakomybės dėl paskolų ir vargti dėl namo renovacijos. Tačiau iki šiol politikai nepriėmė galutinio sprendimo.

Apsukresnė Zarasų savivaldybė jau prisibeldė iki Vyriausybės durų. Zarasai sako atlikę namų darbus – trečdalio namų energetinį auditą. Jie siūlo namų administratoriams ar naujai steigiamai viešajai įstaigai imti paskolas ir galiausiai renovuoti namus.

„Mes darėme gyventojų apklausas. Didžioji dalis gyventojų, praktiškai du trečdaliai, teigiamai vertina tokį modelį. Jei reiktų tam tikrų gyventojų sutikimų ar pan., gal tas procentas ir sumažėtų, bet šiai dienai situacija labai palanki pradėti tokį modelį įgyvendinti“, – kalbėjo Zarasų rajono meras Arnoldas Abromavičius.

Zarasai, Ignalina ir Visaginas – regionas, galintis pretenduoti į Ignalinos atominės elektrinės uždarymo fondo pinigus, tad Zarasų savivaldybė prie dabartinio renovacijos modelio siūlomų 30 proc. kompensacijos siūlo pridėti dar 20 proc. ir gyventojams tektų sumokėti tik pusę renovacijos kainos.

Vyriausybės kancleris pripažįsta, kad dabartinis renovacijos modelis pagal vadinamąją „Jessica“ programą stringa, nes žmonės nelinkę prisiimti finansinės atsakomybės ir turėti reikalų su bankais. Tačiau dėl kitokio finansavimo modelio abejoja kai kurie valdininkai.

„Aplinkos ministerija neprieštarauja, bet yra abejonių tarp teisininkų, ar reikia įstatymo, ar užtenka Vyriausybės nutarimo. Apsispręsta, kad kol kas galima su Vyriausybės nutarimu, o po to ateityje, kad neliktų abejonių, vis dėlto reikėtų ir įstatymo pataisų“, – Ministro Pirmininko kancleris Deividas Matulionis.

Pasak kanclerio, jei Zarasuose renovacijos modelis pasiteisintų, jis būtų diegiamas ir greta veikiančiose kitose savivaldybėse. Iki šiol pagal „Jessica“ programą renovuoti tik penki daugiabučiai visoje Lietuvoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių