Žada arbatžolių ir prieskonių brangimą: lietūs reikalus sugadino ir žolininkams

  • Teksto dydis:

Merkiantys lietūs bėdų kelia ne tik ūkininkams, bet ir žolininkams. Dėl vėlyvo pavasario augalai vėluoja žydėti, o lietūs neleidžia laiku nuimti derliaus. Prognozuojama, kad šiemet jis gali būti perpus mažesnis nei pernai, tad arbatžolės gali brangti.

Žemaitijos nacionaliniame parke biodinaminiame ūkyje seserys Vaiva ir Nijolė augina apie pusantro šimto rūšių žolelių. Dar panašiai tiek renka natūraliai užaugusių gamtoje. Iš žolelių gaminami įvairūs arbatų mišiniai, prieskoniai.

Kad žaliava būtų kokybiška, augalai sodinami ir renkami pagal specialų kalendorių, tam tikromis dienomis, pavyzdžiui, nuskintos per Žiedų dieną žolelės būna labai kvapnios, gerai išdžiūsta, jų nepuola pelėsis. Taip pat yra vaisių, šaknų dienos. Paprastai ūkyje sudžiovinama iki 200 kilogramų žolelių, tačiau šią vasarą derlius, prognozuojama, bus kone perpus mažesnis.

„Šiemet problema ta, kad labai daug lietaus. Augalai tiesiog nespėja prieiti pačios geriausios savo žydėjimo fazės, jau pradeda gesti. Lapai genda, vabaliukai puola ir, aišku, ta žaliava mums jau netinka“, – aiškina Biodinaminio ekologinio ūkio savininkė Vaiva Jundulaitė-Kuosienė.

Plačiau – Marijos Gabrienės reportaže.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių