Ž. Vaičiūnas įžvelgia teigiamų poslinkių Latvijoje dėl Astravo AE blokavimo

Lietuvos energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas Latvijoje, kuri iki šiol Baltarusijos Astravo atominės elektrinės (AE) atžvilgiu laikėsi nuosaikesnės pozicijos, įžvelgia teigiamų poslinkių. Jis teigia, kad su Latvija sutarta sudaryti ekspertų grupę, kuri spręs, kaip būtų galima boikotuoti elektros energiją iš Astravo AE.

„Turime Latvijos politinį palaikymą, susitarėme, kad taip pat reikia turėti bendrą poziciją šituo klausimu. Konkrečiai ir dėl elektros patekimo ribojimo. Sutarėme, kad bus sukurta bendra ekspertų grupė, kuri vertins technines galimybes visoms toms priemonėms įgyvendinti. Ji turėtų pradėti dirbti kuo greičiau“, - po susitikimo su Latvijos ekonomikos ministru Arvilu Ašeradiniu BNS telefonu iš Rygos sakė Ž.Vaičiūnas.

Jis teigė, kad tai nereiškia, jog Latvija sutinka boikotuoti baltarusišką elektrą, o pirmiausiai nori įvertinti techninius ir ekonominius blokavimo padarinius. Tačiau Ž.Vaičiūnas tokią kaimyninės valstybės poziciją laiko poslinkiu į priekį.

„Aš išsamiai pristačiau įstatymą dėl elektros patekimo į mūsų rinką ribojimo, taip pat parlamentinių partijų sutarimą ir jo turinį ir tai aiškus signalas, kad mes turime aiškią nacionalinę poziciją ir dėl to tai yra paskata ir regione turėti bendrą poziciją. Ir tai vertinu kaip tam tikrą poslinkį, bet dėl konkrečių sprendimų bus matyti ateityje. Bet pats principas ir sutarimas yra, kad nedelsiant turime ieškoti sutarimo viso regiono lygiu“, - tikino ministras.

Lietuvos premjeras Saulius Skvernelis pirmadienį neatmetė galimybės, kad Latvija nuosaikesnės pozicijos Astravo AE atžvilgiu laikosi, nes tikisi iš Baltarusijos sulaukti daugiau krovinių, kurie keliautų ne į Klaipėdą, o į Ventspilį. Ž.Vaičiūnas tikino apie tai nekalbėjęs.

Latvijos užsienio reikalų ministras Edgaras Rinkevičius sausio viduryje interviu BNS teigė, kad Latvija remia Lietuvos poziciją reikalauti aukščiausių saugumo standartų Astravo AE, tačiau nesvarsto riboti elektros iš Baltarusijos patekimo. Jis tikino, jog Latvija laikosi pozicijos daugiau kalbėtis su baltarusiais, o ne blokuoti elektrą, be to, diskusijas dėl Astravo AE pavadino „karštu klausimu Lietuvos vidaus politikoje“.

Lietuvos parlamentinių politinių partijų lyderiai šį mėnesį sutarė glaudžiau koordinuoti elektros blokavimą iš Baltarusijos Astravo jėgainės Aštuonių partijų lyderių pasirašytame susitarime žadama vieningai paremti įstatymą, kuris jėgainę pripažintų nesaugia ir uždraustų Lietuvos energijos rinkoje prekiauti joje pagaminta elektra.

Pernai birželį Vyriausybė pritarė elektros, pagamintos Astravo AE ir kitose trečiose šalyse, embargo planui, pagal kurį jos importas į Lietuvą, o kartu ir į kitas ES šalis, bus ribojamas per elektros biržos „Nord Pool“ Lietuvos zoną.

Lietuvos Vyriausybė teigia, kad 50 kilometrų nuo Vilniaus statomoje Astravo elektrinėje nuolat nesilaikoma saugumo standartų. Jėgainėje bus įrengti du reaktoriai, kurių kiekvieno galia – 1200 megavatų. Pirmąjį reaktorių planuojama įjungti 2019-aisiais, o antrąjį – 2020 metais. Baltarusija Lietuvos priekaištus atmeta ir sako, kad jėgainėje bus taikomi aukščiausi saugumo standartai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių