Ž. Vaičiūnas: griežtas pozicijas dėl „Nord stream 2“ išsako vis daugiau valstybių

  • Teksto dydis:

Europos Komisijai siekiant Europos Sąjungos valstybių mandato derybose dėl „Nord Strem 2“, vis daugiau valstybių palaiko griežtas pozicijas ir reikalavimus, sako energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Liuksemburge antradienį vykusiame ES Transporto, Telekomunikacijų ir Energetikos Tarybos posėdyje jis teigia dar kartą išsakęs Lietuvos nuostatas, jog Rusiją ir Vokietiją jungiančio dujotiekio „Nord Stream“ plėtrą „suprantame kaip politinį projektą, kuris turėtų, preliminariu vertinimu, neigiamą įtaką tikslams, kurie keliami Energetikos sąjungai“.

„Skirtumas yra pakankamai esminis, nes anksčiau dėl šio klausimo įtraukimo į darbotvarkę tekdavo pakovoti, šiuo atveju pati komisija pristatė savo pasiūlymą (...). Turėjome žymiai platesnį valstybių narių ratą, kurios pasisakė pakankamai stipriai arba bent jau paremdamos EK mandatą taip pat teigė, kad reikia aiškių atsakymų į pateiktus klausimus. Tarp tokių valstybių - Danija, Švedija, Lenkija, Rumunija, Lietuva, Kipras ir keletas kitų valstybių“, - BNS sakė ministras.

Anot jo, Lietuva remia EK siekį pradėti derybas pabrėždama, kad būtinas pasižadėjimas, jog projektui būtų taikoma ES teisė. Antra sąlyga - projektas neturi pakenkti ES vidaus energijos rinkai ir jos funkcionavimui bei prašo išsamaus Europos Komisijos „teisinio, ekonominio ir netgi strateginio įvertinimo“.

Beveik 10 mlrd. eurų vertės „Nord Stream 2“ projektą Rusijos dujų koncernas „Gazprom“ kartu su Vakarų Europos energetikos milžinėmis tikisi pradėti įgyvendinti 2018-ųjų balandį. Jam labai priešinasi Danija, kurios Vyriausybė pasiūlė keisti šalies įstatymus, kad būtų sudarytos galimybės blokuoti projektą.

Projektui prieštarauja ir kitos valstybės. Lenkijos premjerė Beata Szydlo (Beata Šydlo) anksčiau teigė, kad „Nord Stream 2“ Europai nereikalingas, jis gali ją suskaldyti. Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė taip pat teigia, kad projektas gali suskaldyti Europą, nes yra ne komercinis, o geopolitinis, juo siekiama pakenkti Ukrainai. Tokios nuomonės laikosi ir Estija su Latvija.

„Nord Stream 2“ dujotiekis bus tiesiamas per kelių šalių išskirtines ekonomines zonas ir teritorinius vandenis, todėl jam taikomos Jungtinių Tautų Poveikio aplinkai įvertinimo tarpvalstybiniame kontekste konvencijos (Espo) nuostatos.

Autorius: Ignas Jačauskas



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių