Ž. Šilėnas: įprastas šildymo PVM tarifas galėtų būti 15 proc.

  • Teksto dydis:

Atsinaujinus diskusijoms apie pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatos panaikinimą, Lietuvos laisvosios rinkos instituto (LLRI) prezidentas Žilvinas Šilėnas teigia, kad minimalus šio mokesčio tarifas Europos Sąjungoje (ES) yra 15 procentų.

„Ši diskusija iš tikrųjų užduoda gilesnius klausimus, tarp kurių - kokio apskritai dydžio turėtų būti PVM. Jeigu PVM būtų 3 ar 5 proc., mes turbūt apie tai nediskutuotume, reikia ar nereikia lengvatos šildymui. Šiaip Europos Sąjunga leidžia mažiausią 15 proc. PVM dydį“, - LRT radijui sakė Ž.Šilėnas.

Pasak jo, žmonės Lietuvoje už šildymą moka daug, o padidinus PVM, jie mokės dar daugiau: „Ši diskusija yra labai dviprasmiška, ir kiekviena pusė turi įdomių argumentų“.

LLRI vadovas prognozuoja, jog finansų ministro Rimanto Šadžiaus siūlymas atsisakyti PVM lengvatos šildymui sulauks daug diskusijų Seime, nes artėja savivaldos rinkimai, o šildymas ir savivalda yra glaudžiai susiję.

Seimo finansų ir biudžeto komiteto pirmininkas Bronius Bradauskas LRT radijui neatmetė, kad sprendimas dėl PVM lengvatos šildymui dabar gali būti nepriimtas, jei nebus tinkamai pasiruošta.

„Idėja yra labai gera, jai reikia pasiruošti, reikia apskaičiuoti, atitinkamos ministerijos turi sutvarkyti šituos reikalus ir mūsų gyventojai, kurie mažai uždirba, turi išlošti iš to“, - sakė B.Bradauskas.

„Nereikia gąsdintis, iki Naujųjų metų čia tikrai nieko neatsitiks, kaip buvo, taip bus. O po Naujųjų metų mes žiūrėsime, jeigu bus pasiruošta - tai taip, o jeigu nebus pasiruošta - tuomet nukelsime kitam šildymo sezonui“, - pridūrė B.Bradauskas.

Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos prezidentas Vytautas Stasiūnas teigė, kad mokesčio lengvatą naikinti dabar ne laikas. Jo teigimu, centralizuoto šildymo naudotojai moka ir už valstybės kuro rezervą, kuriuo naudojasi ir individualių namų gyventojai.

„Daugiabučių namų gyventojai, turėdami šitą vienintelę lengvatą, suteikia lengvatas kitiems gyventojų sluoksniams, ypač individualiems. Šilumos tiekimo įmonės pagal teisės aktus turi laikyti rezervinį kurą ir, sumažinus dujų tiekimą valstybei, kad būtų užtikrintas patikimas dujų tiekimas individualių namų gyventojams, kad jie nesušaltų žiemą. Bet už tai moka daugiabučių gyventojai, kadangi tas rezervas kainuoja“, - LRT radijui sakė V.Stasiūnas.

Anot jo, daugiabučių gyventojai miestams užtikrina švarią aplinką, nes jie aplinkos neteršia dūmais, o šilumos įmonės pereina prie vietinio biokuro ir komunalinių atliekų panaudojimo.

Neoficialiomis BNS žiniomis, kitų metų biudžeto projektas paskaičiuotas be šildymo PVM lengvatos, tačiau valdančioji dauguma kol kas nėra vieninga, ar ją reikia panaikinti. Lengvatos panaikinimui, pasak neoficialių šaltinių, pritaria ir prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Dabar PVM lengvata šildymui yra 9 proc., o standartinis PVM - 21 proc. Lengvata galioja nuo 2009-ųjų rugsėjo (iki tol buvo 5 proc.), ji kasmet vis pratęsiama ir dabar galioja iki šių metų pabaigos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių