Vyriausybę užplūdo ūkininkų skundai

Kiaulių augintojai ir pieno gamintojai kreipiasi į Vyriausybę pagalbos. Iki šiol galioja draudimas vežti gyvas kiaules į Rusiją. Kiti ūkininkai skundžiasi net 30 procentų kritusiomis iš pieno kooperatyvų superkamo pieno kainomis.

Žemdirbiai Vyriausybei skundžiasi nuo kovo mėnesio krentančiomis pieno supirkimo kainomis. Esą buvęs ir į Europos Sąjungą (ES) patenkančio pieno kainų kritimas, tačiau tik apie 9 procentus.

„Tačiau mūsų perdirbėjai, kaip visuomet, persistengė. Labiausiai nukentėjo pieno kooperatyvai, nes jų kainos nuo kovo mėnesio iki šios dienos yra sumažėjusios iki 30 procentų. Tai yra nepagrįsta“, – tikina Žemės ūkio rūmų pirmininkas Andriejus Stančikas.

Žemės ūkio ministras permainas pieno rinkoje sieja su pačių ūkininkų kuriama kooperatine pieno perdirbimo įmone „Pienas LT“. Akcininkai esą jau sutarę dėl jos finansavimo, ir tai bus nacionalinės reikšmės projektas, startuosiantis artimiausiu metu.

„Kodėl dabar kainos krenta labiausiai mūsų šalyse iš visų kaimyninių? Dėl to, kad visur yra kooperatinės perdirbimo įmonės ir ūkininkams rūpi galutinis rezultatas, galutinė kaina, o ne žaliavos kaina. Jie siekia paskutinio geriausio rezultato“, – teigia žemės ūkio ministras Kazimieras Starkevičius.

Nemažų rūpesčių turi ir kiaulių augintojai. Dėl Rusijos draudimo įvežti gyvas kiaules iš Europos Sąjungos šalių, jos dabar parduodamos Lenkijos rinkai gerokai pigiau. Lietuvoje 11 fermų turinti danų įmonė sako nusprendusi tolesnes investicijas nukreipti į Rusiją.

„Rusija yra užsidariusi sienas visai Europai ir mes tikimės, kad su įstojimu į PPO ir sutarties ratifikavimu, gal kažkas pajudės, pasikeis“, – sako UAB „Saerimner“ generalinis direktorius Saulius Leonavičius.

Nuo kiaulių maro židinių sunaikinimo mūsų šalyje praėjo metai. Kiaulių augintojų asociacijos vadovas prognozuoja, kad Rusijos rinka kiaulių augintojams galėtų būti atverta šių metų pabaigoje.

„Yra ir ES problema, kad ES pati uždaryta, bet mes turėtume iki to laiko, kai bus atidaryta ES, išsispręsti visus klausimus, liečiančius biosaugą, transportavimo dalykus ir santykius su Rusijos partneriais“, – tikina Kiaulių augintojų asociacijos direktorius Algis Baravykas.

Žemės ūkio ministras dėl kiaulių eksporto į Rusiją atnaujinimo viltis sieja su pasikeitusia Rusijos vyriausybe.


Šiame straipsnyje: kiaulių augintojaiūkininkai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Deduks

Deduks portretas
"Pienas LT" startuokit greiciau,nes jau atsibodo tu gigantu slamstas.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių