Vyriausybė siūlo neskubėti dėl pakuočių užstato sistemos plėtros

  • Teksto dydis:

Vyriausybė siūlo neskubėti plėsti užstato sistemą, kol nėra atlikta kaštų ir naudos analizė. Be to, Vyriausybė ketina nepritarti siūlymui nuo užstato sistemos atleisti krašto apsaugos dalinius.

Seimo Aplinkos apsaugos komiteto narė „valstietė“ Virginija Vingrienė siūlo Pakuočių ir pakuočių atliekų tvarkymo įstatymo pataisas ir į užstato sistemą įtraukti daugiau pakuočių ir taros. Vyriausybė birželio pabaigoje joms nepritarė.

Tačiau Aplinkos ministerija siūlo pasiūlymo nesvarstyti, kol nėra atliktas detalus jo vertinimas, BNS sakė Atliekų departamento vadovas Dalius Krinickas.

„Ministerija siūlo kol kas nesvarstyti šio pasiūlymo. Greitu metu paskelbsime viešąjį pirkimą ekonomistams, kurie atliks pasiūlymo kaštų ir naudos analizę “, - tvirtino D. Krinickas.

Kartu Vyriausybė ketina nepritarti V. Vingrienės siūlymui atleisti krašto apsaugos dalinius nuo užstato sistemos mokesčio.

V. Vingrienė šių metų pradžioje pasiūlė į užstato sistemą įtraukti visų alkoholinių ir nealkoholinių gėrimų (gaiviųjų, vandens, giros, sulčių) stiklo, plastiko ir metalinę tarą. Užstatas nebūtų imamas, jeigu pakuotės talpa mažesnė negu 0,1 litro ir didesnė negu 3 litrai.

Šiuo metu iš alkoholinių gėrimų sistemoje dalyvauja tik alaus, sidro ir jų kokteilių pakuotės.

Taromatus valdančios bendrovės „Užstato sistemos administratorius“ vadovas Gintaras Varnas BNS yra sakęs, kad norint į sistemą įtraukti visų stipriųjų alkoholinių gėrimų pakuotes, importuotojai ir gamintojai turėtų investuoti apie 3 mln. eurų.

Atnaujinta užstato sistema  Lietuvoje pradėjo veikti 2016 metų vasarį. Lietuvos aludarių gildijos, Lietuvos prekybos įmonių asociacijos ir Lietuvos natūralaus mineralinio vandens gamintojų asociacijos įsteigta viešoji įstaiga investavo 7 mln. eurų į skaičiavimo ir sandėliavimo centrą netoli Vilniaus. Per metus į taromatus grįžo apie 70 proc. pakuočių.

Dar 22 mln. eurų į taromatų tinklą investavo jį sukūrusi Norvegijos bendrovė „Tomra Group“, o „Užstato sistemos administratorius“ įsipareigojo juo naudotis ir kasmet moka mokestį.


Šiame straipsnyje: pakuotėstaromatai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių