Vyriausybė rezga energetikos monopolį

Energetikos ministerija (EM) parengė Vyriausybės nutarimo projektą, kuris numato, kad strateginį elektros rezervą galėtų užtikrinti tik bendrovės, kurių daugiau nei pusę akcijų valdo valstybė. Dėl to papildomai susimokėti gali tekti visiems vartotojams.

Investuotojai pakraupę

Nutarimo projektą parengusios EM atstovų strateginis elektros rezervas įvardijamas kaip viešuosius interesus atitinkanti paslauga. Tačiau šis abstraktus teiginys slepia esmę: projekte konstatuojama, kad viešuosius interesus atitinkančią paslaugą teikia AB "Lietuvos energijos gamyba" pavaldi Lietuvos elektrinė.

Nutarimo projektas būtų suprantamas, jei ne viena "smulkmena". Energetikos sistemos rezervą užtikrinti galėtų ne tik valstybinė Lietuvos elektrinė, bet ir privačios Kauno, Mažeikių termofikacijos elektrinės. Ir daug pigiau. Tad nenuostabu, kad privatūs elektros gamintojai kritikuoja valdžią dėl ketinimų teisiškai įtvirtinti strateginio elektros rezervo užtikrinimą tik valstybės valdomoms įmonėms.

"Yra labai svarbus niuansas – šis Vyriausybės nutarimas brukamas dar nepatvirtinus Lietuvos eneregetikos strategijos. Beje, strategijos nuostatos visiškai kitokios – ten kalbama apie tai, kad Lietuvai reikia savų efektyvių elektros gamybos pajėgumų, kad reikia konkurencijos. O šis EM paruoštas dokumentas kardinaliai keičia situaciją. Tokios nuostatos užkerta kelią visoms – tiek lietuviškomis, tiek tarptautinėms investicijoms", – teigia Kauno termofikacijos elektrinės (KTE) direktorius Evaldas Paulavičius.

Pasak jo, priėmus tokį Vyriausybės nutarimą su visomis nuostatomis, AB "Lietuvos energija" liktų vienintelė rinkos dalyvė. O tai jau nevaldomo monopolio formavimas ir tiesioginė grėsmė vartotojams.

Premjeras Saulius Skvernelis būsimą valstybės monopoli teisina šalies energetine nepriklausomybe, lyg ir pamiršdamas, kad dujas ir dalį elektros energijos importuojame.

"Kalbant apie energetikos sektorių, reikia suvokti, kad tai susiję su mūsų strateginėmis įmonėmis, mūsų energetine nepriklausomybe, ir tam tikras valstybės reguliavimas turi išlikti ir jis išliks", – "Žinių radijui" vakar sakė S. Skvernelis, atremdamas verslininkų priekaištus dėl įstatymiškai įteisinamo valstybės monopolio energetikoje.

Skirs milijonus

Vyriausybės nutarimo projekte yra ir paslėpta žinia. Priėmus projektą, bus įteisinta pernai be konkurso skirti 32 mln. eurų Lietuvos elektrinei, tariamai laimėjusiai aukcioną teikti viešuosius interesus atitinkančias paslaugas (VIAP) užtikrinant tretinį elektros galios rezervą.

"Kauno diena" rašė, kad praėjusiųjų metų pabaigoje valstybės valdoma bendrovė "Litgrid" pirmą kartą surengė aukcioną, kuriame bandė išdalyti tretinį elektros galios rezervą, tačiau jis iš esmės sužlugo, "Lietuvos energijos gamybai" pasiūlius per didelę kainą. Derybose ją sumažinus, įmonė laimėjo 32 mln. eurų užsakymą, kuris ir atiteks Lietuvos elektrinei.

Trys rinkos sąlygomis veikiančios Kauno, Panevėžio ir Mažeikių termofikacijos elektrinės aukcione liko nieko nepešusios. Šių jėgainių vadovai jaučiasi apgauti ir pastebi, kad taip žlugdoma konkurencija kenkia visiems vartotojams.

"Galima galvoti, kad valstybės įmonės dirba efektyviai. Tačiau ką tik AB "Litgrid" organizuotas tretinio elektros galios rezervo aukcionas pademonstravo, kaip iš tiesų elgiasi "Lietuvos energijos" grupės įmonės. Valstybės įmonė specialiai aukcionui pateikė 50 proc. didesnę kainą, nei jai nustatė VKEKK. Valstybės įmonė sąmoningai pažeidė tvarką ir taip specialiai sužlugdė aukcioną pasinaudodama dominuojančia padėtimi. Tai tik vienas pavyzdys, kas būna, kai valstybės įmonė pajunta neribojamą galią", – monopolizavimo grėsmes pateikė KTE vadovas.

Dėl to nepasitenkinimą jau spėjo išsakyti energetikos ir finansų ministrai Žygimantas Vaičiūnas ir Vilius Šapoka. Jų teigimu, Lietuvos elektrinei deginant mazutą, o ne dujas, jos pabrangtų kitiems vartotojams.

Beje, energetikos ir finansų ministrams antrina ir premjeras S. Skvernelis, pripažindamas, kad aukcionas kelia abejonių. "Buvo pabandymas skelbti tretinės galios aukcioną, jis buvo susijęs su konkurencingumo didinimu, kaip minėjau, ten yra tam tikrų objektyvių priežasčių, netenkinančių Vyriausybės, kodėl taip įvyko. Buvo pateikti paaiškinimai ir aš manau, kad tos pamokos, kurios buvo išmoktos, po šito aukciono bus padarytos išvados", – "Žinių radijui" teigė S. Skvernelis, tačiau taip ir neįvardijo, kokios pamokos neišmoktos ir kas jų neišmoko.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Charlesedicy

Charlesedicy portretas
wh0cd67195 [url=http://sildenafilcitrate247.us.org/]sildenafil 100mg price[/url]

Ne, ne taip

Ne, ne taip portretas
Tas "anonimus" yra trolis, o kvaili sovietukai ant tokių ir užkimba.

taip

taip portretas
anonimas teisus bet jis pamirso pamineti kad tai bendrasspec t. suokalbis ko pasekoje zusta zmones o ju uzmoju vykdytojai nebaudziamai daro kas jiems patinka jau atvirai ir ciniskai darydami nusikaltimus zmonems
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių