Vyriausybė pritarė euro įvedimo planui

Vyriausybė pirmadienį iš esmės pritarė euro įvedimo planui, kuriuo numatyta sukurti strategines, koordinacines komisijas ir darbo grupes.

„Šiandien mes pasiekėme principinį sutarimą Vyriausybėje, kad tas darbas bus keliais lygmenimis vykdomas“, - pirmadienį po Vyriausybės pasitarimo žurnalistams sakė finansų ministras Rimantas Šadžius.

Pasak jo, darbas bus atliekamas strateginiu ir koordinaciniu lygmeniu.

„Strateginiu lygmeniu euro įvedimo Lietuvoje komisija bus įvesta, kurios pirmininkas bus ministras pirmininkas. Koordinaciniame lygmenyje bus sukurta didelė darbo grupė, kuriai vadovautų finansų ministras“, - teigė finansų ministras.

Pasak jo, trečiajame - ekspertiniame lygmenyje - bus sudarytos bent 6 darbo grupės. Anot R.Šadžiaus, Ūkio ministras vadovautų verslo aplinkos darbo grupei, socialinės apsaugos ir darbo ministras -  vartotojų teisės apsaugos socialinių reikalų darbo grupei, teisingumo ministras - teisinių klausimų darbo grupei.

Lietuvos bankas sudarytų tris darbo grupes: grynųjų pinigų darbo grupę, Lietuvos atitikties konvergencijos kriterijams stebėsenos darbo grupę ir visuomenės informavimo darbo grupę.

Ministras teigė, kad taip pat bus padaryti pakeitimai 2005 metais patvirtintame Nacionaliniame euro įvedimo plane.

„Reikėtų pasižiūrėti tam tikras detales, sakykime, dėl terminų. Kiek laiko, kokiu būdu mes skelbsime kainas ir litais, ir eurais iki įvedimo, po įvedimo. Reikėtų apsispręsti, kaip mes keisime tuos pinigus, kiek laiko, kada, kur ir panašius techninius dalykus. Bet svarbiausia turbūt yra visuomenės informavimo strategija. Ties šituo planu teks labai stipriai padirbėti, nes šiuo metu visuomenės nuostatos bendros valiutos atžvilgiu yra pasikeitusios nuo 2006 metų“, - tvirtino finansų ministras.

Jis tvirtino, kad valdžia, stengdamasi atitikti Mastrichto kriterijus ir išvengti augančios infliacijos, gali nebent laikytis fiskalinės drausmės politikos. Tiesa, pasak jo, galima atidžiau peržiūrėti valstybės arba savivaldybių administruojamas kainas ir jų nepagrįstai nedidinti.

„Mano galva, sprendimai dėl šilumos, vandens, šiukšllių išvežimo, vietinio transporto kainų, kad jie būtų ekonomiškai pagrįsti, kad nebūtų pernelyg aukštai užkeliama kartelė, tikintis kažkokių netikėtų veiksnių pasireiškimo ateityje. Manau, kad jeigu nedarysime staigių judesių šioje sferoje, mums pavyks atitikti“, - tvirtino R.Šadžius.

R.Šadžius teigė, kad siekiant išvengti neigiamų euro įvedimo reiškinių - kainų kilimo - svarstoma pasiūlyti verslui pasirašyti gero elgesio taisyklių susitarimą tarp valstybės ir verslo.

„Verslo įmonės kainodarą vykdo pačios, tai tiesiog, kad tie jų veiksmai neprovokuotų visuomenės nepasitenkinimo. Tiesiog atsargiau būtų žiūrima į prekių kainodarą ir aš manau, tokiu būdu, o ypač jeigu mes nesiimsime dirbtinių infliacijos mažinimo arba kainų augimo sulaikymo priemonių, tai mes galėtume to kainų augimo paprasčiausiai išvengti“, - sakė R.Šadžius.

Jis tikino, kad lėšos visuomenės informavimui bus skiriamos esamo visuomenės informavimo biudžeto ribose.


Šiame straipsnyje: euraseuro zonaESverslas

NAUJAUSI KOMENTARAI

nuomone

nuomone portretas
mums to euro nereikia

www

www portretas
reikia pavyzdi imti is anglu o ne listi briuseliui i sikna jums zinoma /kazkas/ nutruprs bet mes busim dar labiau supancioti ar netaip /elitas/ ?

info

info portretas
Naikinant litą, naikinama valstybė Lietuva. Todėl sakom ... eurui ne
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių