Lietuva pradėjo platinti euroobligacijas, ketina skolintis 10 ir 20 metų

  • Teksto dydis:

Lietuvos Vyriausybė tarptautinėse rinkose ketvirtadienį pradėjo platinti dvi euroobligacijų emisijas - ketinama skolintis 10-čiai ir 20-čiai metų. Kokia bus emisijų apimtis kol kas neaišku.

Banko "Finasta" nuosavų investicijų valdytojas Tomas Varenbergas BNS sakė, kad prognozuojamos 10 metų trukmės obligacijų palūkanos yra apie 1,3 proc., o 20 metų trukmės - apie 2,15 procento. Abi emisijos denominuotos eurais.

"Už obligacijas siūloma rizikos premija yra mažiausia nuo krizės laikų. Emisijų dydžiai, aišku, priklausys nuo paklausos ir susidomėjimo. Jei jis bus didelis, obligacijų palūkanos gali dar pasikoreguoti žemyn", - BNS teigė T.Varenbergas.

Tai pirmas kartas, kai Lietuva tarptautinėse rinkose iš karto platina dvi obligacijų emisijas, taip pat pirmą kartą bandoma skolintis 20 metų. Iki šiol didžiausia obligacijų trukmė buvo 11 metų.

"Labai įdomu bus stebėti, kaip seksis platinti dvidešimtiems metų obligacijas. Tai kažkas naujo, palūkanos yra mažos ir būtų labai puiku, jei pavyktų pritraukti bent jau 500 mln. eurų", - sakė T.Valenbergas.

Pasak "DNB Markets" įmonių finansų ir skolos kapitalo rinkų vadovo Mindaugo Matulaičio, Lietuvos bandymas platinti 20 metų trukmės emisiją yra drąsus ir gana agresyvus žingsnis, nes pastaruoju metu pirminėje rinkoje tokios trukmės obligacijos buvo prieinamos tik aukščiausią reitingą turinčioms euro zonos valstybėms.

"Šiuo požiūriu Lietuvos komanda ir emisiją organizuojantys bankai, vykdydami "road show" (prisistatymą investuotojams - BNS), elgėsi labai apdairiai ir nuovokiai, nes surinko investuotojų nuomonę apie galimą susidomėjimą itin ilgo termino emisijai ir jeigu tokią paskelbė, matyt, to intereso yra pakankamai. Bet kuriuo atveju 20 metų emisiją laikyčiau labiau eksperimentine, siekiant pailginti Lietuvos (skolinimosi -BNS) kreivę ir pozicionuoti Lietuvą tarp kitų pripažintų euro zonos suverenų", - BNSsakė M.Matulaitis.

Jis taip pat prognozavo, kad 20 metų trukmės emisija neviršys 500 mln. eurų.

Lietuva tarptautinėse rinkose skolinasi, ruošdamasi kitų metų vasarį išpirkti 1 mlrd. eurų obligacijų emisiją. Obligacijų platinimo tarpininkais pasirinkti "Barclays", "BNP Paribas" ir HSBC bankai.

Paskutinį kartą tarptautinėse rinkose Lietuva skolinosi pernai spalį - tuomet išleista 1 mlrd. eurų vertės 12 metų trukmės emisiją, kurios metų palūkanos yra 2,125 proc. Tuomet buvo pasamdyti užsienio bankai "J.P.Morgan", HSBC ir "Societe Generale".

Tarptautinė reitingų agentūra "Moodys" Lietuvai yra suteikusi reitingą A3, o "Standard & Poor's" ir "Fitch" - reitingą A-.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių