Vyriausybė: „Lietuvos dujų“ atskyrimo planas - iki gegužės pabaigos

Vyriausybė trečiadienį dviem mėnesiais pavėlino datą, iki kurios Kainų komisijai turi būti pateiktas galutinis „Lietuvos dujų“ nuosavybės atskyrimo planas. Vyriausybė sutiko, kad tai būtų gegužės 31-oji, o ne kovo 31-oji.

„Po pasitarimo (Vyriausybės pasitarimo - BNS) įvyko esminių pasikeitimų - “Gazprom„ kreipėsi į arbitražą dėl investicinio ieškinio prieš Lietuvą. Kitas pasikeitimas buvo tas, kad nežiūrint arbitražo, “Lietuvos dujų„ valdyboje akcininkų atstovai pritarė nuosavybės atskyrimo plano įgyvendinimo principams ir pavedė “Lietuvos dujoms„ teikti tokį planą akcininkų susirinkimui kovo 23 dieną“, - Vyriausybės posėdyje sakė energetikos ministras Arvydas Sekmokas.

Praėjusį trečiadienį Vyriausybė pasitarime jau svarstė tokį pat siūlymą, kuris numatė plano parengimą atidėti iki gegužės 31 dienos.

„Atsižvelgiant į pasikeitimus ir taip pat į mūsų konsultacijas su Europos Komisija, siūlome patikslintą nutarimo projektą. Atsižvelgdami būtent į valdybos sprendimą, siūlome nutarimo projekte numatyti galimybę “Lietuvos dujoms„ kreiptis su motyvuotu prašymų į Kainų komisiją ir prašyti, kad Kainų komisija nukeltų plano pateikimo datą, bet ne ilgiau kaip iki gegužės 31 dienos. Toks yra esminis pasikeitimas, tą rekomendavo ir teisininkai, kurie atstovautų Lietuvai arbitražo ieškinyje, jeigu “Gazprom„ jo neatsiimtų“, - sakė A.Sekmokas.

Pasak Energetikos ministerijos, norima suteikti papildomai laiko „Lietuvos dujoms“ tinkamai išanalizuoti veiklų ir kontrolės atskyrimo būdus ir kad įmonė Kainų komisijai pateiktų išsamų vieno pasirinkto būdo aprašymą kartu su numatomų atlikti veiksmų planu.

Vyriausybė po vasario 27 dieną Vilniuje įvykusių derybų su Rusijos dujų koncerno „Gazprom“ ir Europos Komisijos atstovais praėjusią savaitę nutarė dviem mėnesiams pratęsti tokio plano parengimo laiką.
Praėjusį pirmadienį įvykusiame susitikime Vyriausybės, „Gazprom“ ir EK atstovai susitarė, kad norint dujų sektoriaus pertvarką įgyvendinti iki 2014 metų pabaigos, būtina nedelsiant pradėti derybas ir išspręsti problemas, susijusias su veiklų atskyrimu, dujų tranzitu į Kaliningradą, dujų pirkimo sąlygomis ir kiekiais ateityje bei išskaidytos įmonės vertinimu, siekiant iki gegužės 31 dienos parengti galutinio atskyrimo tvarkaraštį.

Nepaisant to, praėjusį ketvirtadienį „Gazprom“ pranešė kreipęsis į tarptautinį arbitražą, siekdamas apginti savo investicijas Lietuvoje.

Energetikos ministras A.Sekmokas antradienį teigė „ramiai ir santūriai“ vertinantis Rusijos dujų koncerno „Gazprom“ kreipimąsi į arbitražą ir sako, kad Lietuva nagrinėja, kokių atsakomųjų žingsnių bus imtasi.
Vokietijos ir Rusijos koncernų „E.ON Ruhrgas“ ir „Gazprom“ valdomos „Lietuvos dujos“ veiklų atskyrimo planą Kainų komisijai turės pateikti iki gegužės 31 dienos.

„Lietuvos dujų“ akcininkai kovo pabaigoje svarstys veiklos išskaidymą į tris įmones. Magistraliniai dujotiekiai ir perdavimo veiklai būtina kitos infrastruktūros dalis, planuojama, atiteks nuo „Lietuvos dujų“ atskirtai naujai įmonei. Šią bendrovę, neoficialių šaltinių teigimu, valdys dabartiniai „Lietuvos dujų akcininkai - “E.ON Ruhrgas„, “Gazprom" bei Vyriausybė.

Pačioms „Lietuvos dujoms“ liks tiekimo veikla, o skirstymo veiklą bei skirstymo vamzdynus perims nauja „Lietuvos dujų“ antrinė įmonė.

„Lietuvos dujų“ akcininkai kovo 23 dieną turėtų pavesti įmonės valdybai parengti atskyrimo sąlygas, taip pat priimti kitus sprendimus, reikalingus veikloms atskirti.

Naujienų portalas eversus.lt rašo, kad „Lietuvos dujų“ valdyba neeiliniame akcininkų susirinkimui teiks savo prieš tai patvirtintus sprendimo projektus. Juose numatoma, kad „Lietuvos dujos“ po verslo reorganizavimo užsiims dujų tiekimu vartotojams, o jos dujų skirstymo veikla atiteks antrinei įmonei. Dujų transportavimo tinklai nuo „Lietuvos dujų“ bus atskirti, įkuriant naują bendrovę  su proporcinga akcininkų struktūra. Joje, kaip kad dabar „Lietuvos dujose“, didžiausiais akcininkais išliks E.ON Ruhrgas ir „Gazprom“, kurie valdo atitinkamai 38,9 proc. ir 37,1 proc akcijų, o Energetikos ministerijai, kaip ir dabar, teks 17,7 proc. bendrovės akcinio kapitalo. „Lietuvos dujos“ kol kas neatskleidžia, koks bus naujos įmonės, kuri valdys dujų transportavimo tinklą, pavadinimas.

„E.ON Ruhrgas International“ priklauso 38,9 proc., „Gazprom“ - 37,1 proc., Energetikos ministerijai - 17,7 proc. „Lietuvos dujų“ akcijų, kurios kotiruojamos „Nasdaq Omx“ Vilniaus biržos Oficialiajame prekybos sąraše.


Šiame straipsnyje: Lietuvos dujos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių