Vyriausybė atvėrė kelią parafuoti sutartį dėl naujos AE

Ministrų kabinetas ketvirtadienį pritarė koncesijos sutarties su strateginiu naujos atominės elektrinės (AE) investuotoju - Japonijos koncernu „Hitachi“ parafavimui. Jeigu vėliau Vyriausybė ir Seimas pritars sutarties projektui ir ji bus pasirašyta, o prie projekto prisijungs Latvijos ir Estijos, galbūt ir Lenkijos energetikos įmonės, Lietuva kartu su partnerėmis ir Japonijos koncernu „Hitachi“ iki 2020-2022 metų ketina pastatyti naują atominę jėgainę.

Energetikos ministras Arvydas Sekmokas po neeilinio Vyriausybės pasitarimo žurnalistams pranešė, kad derybos su „Hitachi“ dėl koncesijos sutarties jau yra baigtos. Tačiau jis sakė negalintis išsamiau komentuoti derybų su „Hitachi“ detalių.

„Šiandien Vyriausybės protokoliniu sprendimu buvo atsižvelgta į pristatytus derybų rezultatus. Atsižvelgus į Teisingumo ir Finansų ministerijų pastabas, buvo pritarta, kad derybų rezultatai bus įtvirtinti, parafuojant koncesijos sutartį, kas turėtų būti atlikta rytoj“, - Vyriausybėje žurnalistams sakė A.Sekmokas.

Jo teigimu, parafavus koncesijos sutartį, ji būtų teikiama Finansų ministerijai, kuri pateiktų išvadą.

„Pateikus išvadą, koncesijos sutartis kartu su Finansų ministerijos išvada bus teikiama Vyriausybės sprendimui dėl pritarimo koncesijos sutarčiai. Vyriausybei pritarus, koncesijos sutartis kartu su įstatymo projektais vienu paketu bus teikiama Seimui. Seimui pritarus, koncesijos sutartis būtų pasirašoma“, - kalbėjo energetikos ministras.
Pasak A.Sekmoko, pritarus koncesijos sutarčiai, vyktų parengiamieji darbai - projektavimas, licencijų išdavimas, kainos tikslinimas.

„Jeigu mes kalbėtume apie pirmą betoną, tai jis galėtų būti liejamas 2015 metais“, - teigė A.Sekmokas.

Premjerui Andriui Kubiliui gavus „Hitachi“ prezidento patvirtinimą, sutartį numatoma parafuoti penktadienį 11 val. Vilniuje.

Sutartis numatys abiejų šalių įsipareigojimus - pagal ją Lietuva suteiks tam tikras sąlygas ir teisę „Hitachi“ įgyvendinti naujos AE projektą konkrečioje aikštelėje, o strateginis investuotojas - numatytais terminais ir sąlygomis įsipareigos pastatyti elektrinę.

Jei Seimas pritars, koncesijos sutartį ketinama pasirašyti iki birželio 28 dienos. Iki tol laiko numatoma įkurti projekto įgyvendinimo bendrovę, kurios viena akcininkė yra tikrai aiški - valstybės valdoma Visagino atominė elektrinė.

Jei iki tol bus susitarta su regioniniais partneriais, „Latvenergo“ ir „Eesti energia“ taip pat jau steigiant įmonę galės tapti jos akcininkės. Tokiu atveju būtų pasirašyta ir pirminė akcininkų sutartis.

Vyriausybė trečiadienį patikslino, kad koncesijos sutartį pasirašys Vyriausybė, projekto įgyvendinimo bendrovė ( koncesininkė) ir strateginis investuotojas.
Be koncesijos sutarties, šalys dar turės pasirašyti generalinės rangos sutartį ir akcininkų sutartį.
Anot A.Sekmoko, elektrinės projektavimas truktų apie 2,5 metų, o galutinis investuotojų įsipareigojimas (angl. Final Investment Decision, FID) būtų pasirašytas iki 2015-ųjų kovo pabaigos. Iki to laiko turi būti susitarta su Latvija ir Estija bei kitais galimais partneriais. Neatmetama, kad prie jo prisijungs ir pernai pasitraukusi Lenkija.
Lietuva turėtų valdyti ne mažiau kaip 34 proc. naujos atominės elektrinės akcijų, o dėl regioninių partnerių ir strateginio investuotojo dalies dar deramasi. Tikimasi, kad projektas bus įgyvendintas iki 2020-2022 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

elektrikas

elektrikas portretas
Sekmokas, vos nedauzydamas kumsciu i krutine kabina makaronus, kad pastacius nauja AE, lietuvaiciams elektra kainuos apie 25cnt uz kilovatvalande. Konservatoriai stoja muru, kad taip ir bus. Ka gi. Renkim referenduma ir atsiklauskim tautos ar norim naujos AE kuri gamintu elektra po 25 cnt uz kilovatvalande. Jeigu kaina bus didesne, skirtuma dengs asmeniskai Sekmokas, jo gimines ir visi konservatoriu partijos nariai privalomaja tvarka pinigus nurasant is ju sasakaitu kainu skirtumui padengti. Taip ir turetu buti irasyta referendume.

norit elektros po lita

norit elektros po lita portretas
parafuokite

cxv

cxv portretas
sikmuko snukis tiks ant busimos elektrines sienos
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių