Vyriausybė atvėrė kelią gauti daugiau nei 900 mln. litų ES paramos

Lietuvos Vyriausybė patvirtino priemones, kad ateityje Europos Komisija nestabdytų europinės paramos išmokėjimo šaliai.

Vyriausybė tokiu būdu antradienį atvėrė kelią birželį gauti maždaug 265,5 mln. eurų (916,7 mln. litų) paramos.Be to, nuo šiol Lietuva deklaruos Europos Komisijai ir prašys apmokėti sąskaitas dukart dažniau nei iki šiol - kas du mėnesius, arba 6 kartus per metus. EK prašymu, kiekvienas mokėjimo prašymas bus mažesnės apimties.

Finansų ministrės patarėja Rasa Jakilaitienė anksčiau BNS sakė, kad taip siekiama patikslinti išlaidų deklaravimo Europos Komisijai tvarką, kad esant neištaisytiems pažeidimams, Finansų ministerija ar kita atsakinga institucija galėtų nedeklaruoti tam tikrų išlaidų, jeigu negali patvirtinti, kad jos yra tinkamos deklaruoti Komisijai.

„Mes norime užbėgti už akių panašiems atvejams ir nesklandumams, kokie buvo šiais metais, Europos Komisijai sustabdžius 163 mln. eurų paramos išmokėjimą“, - BNS sakė R.Jakilaitienė.

Pasak jos, dabar Finansų ar kitos atsakingos ministerijos pirma privalo atlikti būtinus veiksmus, susijusius su pažeidimais, ir tik tuomet išbraukti iš sąrašo netinkamas EK deklaruoti išlaidas. Nuo šiol tokios išlaidos bus išbrauktos, tik įtarus, kad įgyvendinant projektą, buvo padaryta klaidų.Finansų ministerija naują - maždaug 265 mln. eurų - mokėjimo prašymą pagal Sanglaudos skatinimo veiksmų programą Europos Komisijai ketina pateikti iki birželio 15 dienos.

Europos Komisija gegužę vėl atnaujino šių metų vasarį sustabdytą 163 mln. eurų (apie 0,5 mlrd. litų) europinės paramos išmokėjimą Lietuvai.Valstybės kontrolei nustačius pažeidimų, 2010 metais panaudojant maždaug 26 mln. litų iš 2,8 mlrd. litų paramos, laikinai sustabdė paramos Europos regioninės plėtros ir Sanglaudos fondų projektams išmokėjimą.

Nebuvo apmokėtas paskutinis pernai gruodį pateiktas Lietuvos prašymas dėl 163 mln. eurų (562,8 mln. litų).Finansų ministerija pabrėžia, kad visi ES remiami projektai, nepaisant sustabdytos paramos, buvo įgyvendinami, juos finansuojant biudžeto lėšomis.


Šiame straipsnyje: ES paramaES lėšos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių