VTEK: vadovai, spręsdami dėl „Saerimner“, interesų nesupainiojo

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) antradienį nusprendė, kad Kalvarijos vadovai nesupainiojo viešųjų ir privačių interesų, priimant sprendimus dėl kiaulių kompleksus valdančios Danijos kapitalo įmonės „Saerimner“ veiklos.

Pasak VTEK, Kalvarijos meras Valdas Aleknavičius ir administracijos atstovas Romas Eidukaitis, turėdami ryšių su Kalvarijos vietos veiklos grupe, kuri protestuoja prieš kiaulių augintojų veiklą, dalyvaudami, kai savivaldybė sprendė klausimus, susijusius su „Saerimner“, nesupainiojo viešųjų ir privačių interesų.

Komisijos taip pat buvo paprašyta įvertinti, ar V. Aleknavičius nepažeidė įstatymo nuostatų, kai dalyvavo sprendžiant klausimą dėl Kalvarijos mero ir mero pavaduotojo pareiginių algų koeficiento. VTEK konstatavo, kad pažeidimas nebuvo padarytas.VTEK vasarį tyrimą nutarė pradėti susipažinusi su jai pateikta informacija, jog V. Aleknavičius ir R. Eidukaitis, nagrinėdami „Saerimner“ prašymą dėl taršos leidimo atnaujinimo, galėjo supainioti interesus ir atstovauti Kalvarijos vietos veiklos grupės, kuriai patys priklauso, interesams.

Marijampolės rajono apylinkės teismas pernai spalį nurodė sustabdyti Kalvarijose savivaldybės Jusevičių kaime veikiančio „Saerimner“ valdomo kiaulių komplekso veiklą. Sprendimas buvo apskųstas Kauno apygardos teismui. Komplekse per metus gali būti auginama iki 90 tūkst. kiaulių.„Saerimner“ Lietuvoje su vietos bendruomenėmis konfliktuoja dėl kiaulių fermų skleidžiamų kvapų sumažinimo.

Bendrovei priklauso 11 iš šalyje esančių 43 kiaulių kompleksų, ji teigia investavusi Lietuvoje 190 mln. litų.Danijos įmonė skelbė apie savo planus plėstis Rusijoje, kadangi Lietuvoje ilgai negavo leidimų, reikalingų kiaulių auginimui naujose fermose, plėstis gali tik įsigydama senas apleistas sovietines fermas arba perpirkdama jas iš kitų.

„Saerimner“ pernai Lietuvoje uždirbo 10 mln. litų audituoto grynojo pelno - 43 proc. mažiau nei 2009 metais, jos pardavimo pajamos sumažėjo 9 proc. iki 132 mln. litų.100 proc. „Saerimner“ akcijų priklauso Danijoje registruotai bendrovei „Danish Lithuanian Holding“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių