VRM: kuriama vieninga e.baudos sistema

Šiandien Vidaus reikalų ministerijos (VRM) teikimu Vyriausybė patvirtino išvadą dėl Seime svarstomų VRM parengtų ir ankstesnės Vyriausybės pateiktų įstatymų projektų, kurie suteiks juridinį pagrindą realizuoti vadinamąjį e.baudos projektą, t.y. šalyje sukurti bendrą baudų, paskirtų už administracinius teisės pažeidimus, išieškojimo valstybės naudai sistemą, pranešime spaudai informuoja VRM.

„E.baudos projektu siekiama sukurti priemones, kurios supaprastins baudų mokėjimo procedūras, žmonėms leis paprasčiau ir greičiau šias baudas sumokėti. Įdiegus vieningą informacinę sistemą baudų administravimo procesai skirtingose institucijose bus standartizuoti. Ši sistema taip pat leis užtikrinti geresnę paskirtų baudų apskaitą, efektyviau valdyti įsiskolinimus valstybei“,  – pažymi išvados projektą Vyriausybės posėdžiui pristatęs vidaus reikalų ministras D. A. Barakauskas.

VRM parengtos Administracinių teisės pažeidimų kodekso (ATPK) bei kitų susijusių teisės aktų pataisos numato, kad administracinių teisės pažeidimų protokolai ir nutarimai bus registruojami elektroninėmis priemonėmis. Tai leis centralizuotai administruoti informaciją apie tokius pažeidimus. Taip pat numatoma patvirtinti vieningą administracinio teisės pažeidimo protokolo formą ir jos pildymo taisykles – tai užtikrins, kad pažeidimo protokolą surašantys atsakingų institucijų pareigūnai į Administracinių teisės pažeidimų registrą teiktų vienodus duomenis.

ATPK pataisų projekte taip pat įtvirtintos nuostatos, numatančios galimybę administracinius teisės pažeidimus padariusiems asmenims gauti informaciją apie jų atžvilgiu priimtus nutarimus elektroninėmis priemonėmis. Tai leis pažeidėjus tinkamai ir laiku informuoti apie jiems paskirtas baudas, sudarys sąlygas jiems siųsti pranešimus apie artėjantį baudos mokėjimo terminą ar suteikti kitą, su padarytu pažeidimu susijusią, informaciją. Šiuo metu administracines baudas Lietuvoje turi teisę skirti 80 valdžios institucijų, tačiau tokios vieningos informavimo apie asmeniui paskirtas baudas už administracinius teisės pažeidimus ir jų mokėjimo terminus sistemos nėra.

Vykdant e.baudos projektą numatoma sukurti vieningą Administracinių teisės pažeidimų registrą, kuriame bus registruojami visi atsakingų institucijų užfiksuoti administracinės teisės pažeidimai, įrašomi administracinius teisės pažeidimus padariusių asmenų duomenys bei kiti administracinių teisės pažeidimų duomenys. Teisinį pagrindą registro sukūrimui turėtų suteikti atskiras Administracinių teisės pažeidimų registro įstatymas.

Vyriausybė iš esmės pritarė šiems teisės aktų projektams, pasiūlydama Seimui patikslinti nuostatas, susijusias su  baudų išieškojimu. Jas patikslinus, Valstybinei mokesčių inspekcijai nebus perduotos paskirtų administracinių baudų išieškojimo iš pažeidėjų lėšų, esančių bankų sąskaitose, funkcijos – priverstinį išieškojimą atliks antstoliai Civilinio proceso kodekso nustatyta tvarka.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių