VMVT: galima drąsiai pirkti Lietuvoje pagamintus makaronus

  • Teksto dydis:

Pastarąjį pusmetį Valstybinės maisto ir veterinarijos specialistai išanalizavo Lietuvoje gaminamų ir iš kitų šalių atvežtų bei importuotų makaronų saugą bei kokybę. Duomenys rodo, kad mūsų šalies makaronų gamintojai vartotojams tiekia saugius ir kokybiškus produktus, praneša Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.

Saugos ir kokybės reikalavimus atitiko ir prekybos centruose parduodama makaronų produkcija.

Prekyboje vartotojams siūlomas labai gausus makaronų rūšių ir formų asortimentas. Vien Lietuvos gamintojai tiekia rinkai virš 50 pavadinimų įvairių formų makaronų, iš Europos Sąjungos ir trečiųjų šalių įvežama dar daugiau kaip 80 pavadinimų šių gaminių rūšių.

Per pirmąjį šių metų pusmetį šalies parduotuvėse buvo patikrinti  223 skirtingi makaronų gaminiai.

Patikrinimų metu nustatyta kiek daugiau nei 20 ženklinimo pažeidimų atvejų. Klaidingai paženklinti makaronai į prekybos centrus atkeliavo iš Lenkijos, Rumunijos, Italijos, Ukrainos, Rusijos ir Vokietijos. Dėl klaidingo ženklinimo buvo laikinai sustabdyta prekyba 2 659 kg makaronų gaminių, juos nurodyta perženklinti.

Pavyzdžiui, dviem atvejais lenkiškų naminių makaronų su kiaušiniais „Žvaigždutė“, originaliose pakuotėse buvo nurodytas kiaušinių kiekis – 6 proc., o lietuviškame sudedamųjų dalių sąraše – 11 proc., arba ukrainietiškų „vermišelių su naminiu sultiniu ir sūriu bei kumpiu“ pavadinime buvo paminėtas sūris, kumpis, o sudėtyje nurodytos tik kvapiosios medžiagos.

Pasitaikė atvejų, kai makaronų etiketėse buvo klaidingai nurodytos sudedamosios dalys, prieskoniai bei jų kiekiai procentais. Vienoje parduotuvėje buvo prekiaujama lenkiškais naminiais makaronais „Vermišeliai“ su pasibaigusiais tinkamumo vartoti terminais. Jų realizavimas sustabdytas, atsakingiems asmenims skirtos nuobaudos.

Lietuvoje makaronus gamina penkios gamybos įmonės, visos jos priskirtos mažos rizikos įmonių grupei. Patikrinimų metu įsitikinta, kad visos įmonės griežtai laikosi patvirtintų receptūrų bei gamybos standartų, tik pavieniais atvejais buvo nustatyti nežymūs higienos ar produkcijos ženklinimo pažeidimai, kuriuos įmonės nedelsiant pašalino.

Tikrinant makaronų gamybos įmones, inspektoriai išanalizavo daugiau kaip 40 pavadinimų makaronų gaminių pakuočių ženklinimą, nežymūs pažeidimai nustatyti tik vienu atveju. 

„Apibendrinus patikrinimų rezultatus, galima teigti, kad mūsų šalies vartotojai gali drąsiai rinktis įvairiausius mūsų prekybos centruose parduodamus makaronų gaminius. Mitybos specialistai labiausiai vertina makaronus pagamintus iš pilno grūdo miltų. Perkant vertėtų atkreipti dėmesį į produktų sudėtį – jei sudėtis skiriasi, tai gali turėti didelę reikšmę makaronų kokybei. Makaronai neturi būti deformuoti, sulūžę, turėti pašalinį kvapą ar skonį“, – komentavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Vida Jarošienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių