VMI baigė tyrimą dėl SEB banko pelno mokesčio, bankas su išvadomis nesutinka

  • Teksto dydis:

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI)baigė tyrimą dėl didžiausio Lietuvoje SEB banko sumokėto pelno mokesčio. Bankas su VMI išvadomis teigia nesutinkantis. VMI atstovas spaudai Darius Buta BNS sakė, kad banko pastabų laukiama iki rugsėjo pabaigos.

"SEB bankas nesutinka su Valstybinės mokesčių inspekcijos nuomone ir ją ginčys, jei prireiks. Savo nuomonę bankas pateiks įstatymų numatyta tvarka ir terminais. Kadangi procesas tebevyksta, mes šiuo metu daugiau nekomentuojame", - BNSsakė SEB banko ryšių su žiniasklaida vadovas Arvydas Žilinskas.

"Tyrimas dėl SEB baigtas rugpjūčio viduryje, tačiau kadangi jo išvados yra negalutinės ir neįsiteisėję, mes jų nekomentuosime", - BNS sakė D.Buta.

Finansų ministro patarėja Violeta Latvienė BNS sakė, kad ankstesniais laikotarpiais sumokėtų mokesčių dydis yra išimtinai VMI ir bankų reikalas.

"Noriu akcentuoti, kad mokėtinus mokesčius VMI paskaičiuoja pagal veikiančius teisės aktus ir mokesčių mokėtojui pateikia aktą. Į procesą nesikiša nei Vyriausybė, nei Finansų ministerija", - BNS sakė finansų ministro patarėja, komentuodama premjero Algirdo Butkevičiaus pareiškimą, jog bankai gali būti apmokestinti atgaline data.

D.Buta nekomentavo, ar inspektoriai tiria "Swedbank" pelno mokesčio mokėjimus.

Teigiama, kad pernai SEB bankas ir "Swedbank" kartu sumokėjo vos per 3 tūkst. litų pelno mokesčių, todėl VMI ėmė tirti pinigų tarp bankų ir juos valdančių Skandinavijos bankų judėjimą.

VMI atstovas D.Buta BNSsakė, kad VMIneskelbia, kurio mokestinio laikotarpio SEB banko mokesčiai tirti.

Lietuvos įstatymai numato, kad dėl nuostolingais metais sudarytų specialiųjų atidėjinių patirtus nuostolius bankai gali perkelti į pelningus metus. Tai leidžia bankams ir pelningais metais nemokėti pelno mokesčio, kol bus visiškai kompensuoti dėl krizės patirti nuostoliai.

2011-2012 metais SEB bankas uždirbo atitinkamai 928,6 tūkst. ir 1,682 mln. litų audituoto ikimokestinio pelno, tačiau nė vienais metais pelno mokesčio nemokėjo. 2011 metais SEB bankas apskaitė ankstesniais laikotarpiais patirtų 947,291 mln. litų, o 2012 metais - 857,656 mln. litų sukauptų nepanaudotų mokestinių nuostolių.

SEB banko konsoliduotoje 2012 metų ataskaitoje nurodoma, kad pasibaigus ataskaitiniams mokestiniams metams, penkerių metų laikotarpiu mokesčių inspekcija gali atlikti banko ir grupės apskaitos dokumentų patikrinimą ir apskaičiuoti papildomus mokesčius ar baudas. Ataskaitoje rašoma, kad SEB banko ir grupės vadovybei nėra žinomos aplinkybės, kurios turėtų įtakos tokioms papildomas mokestinėms prievolėms.

Lietuvos banko duomenimis, 2009 metais šalies bankai patyrė 3,7 mlrd. litų, o 2010-aisiais - 0,3 mlrd. litų nuostolių. Per 2011 ir 2012 metus bendras bankų sistemos pelnas siekė apie 1,8 mlrd. litų, tačiau jis dar nepadengė ankstesnių metų nuostolių.


Šiame straipsnyje: sebVMImokesčių vengimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Vacys

Vacys portretas
O kas eiliniam piliečiui kompensuoja per krizę sumažintus atlyginimus, išaugusias kainas?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių