V.Mazuronis kartoja: reikia tęsti skalūnų dujų konkursą

Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis teigia, kad jo pozicija dėl skalūnų dujų nesikeičia - skalūnų dujų konkursą reikia tęsti.

„Mūsų pozicija ir mano, kaip piliečio ir ministro, labai aiški - kad reikia tęsti tą konkursą, norintis dalyvauti buvo vienas. Kaip tik vakar grįžau iš Dublino, ten buvo aplinkos ministrų pasitarimas. (...) Visi mato, kur reikia sudėlioti aplinkosauginius saugiklius, mato perspektyvas. Jeigu ir Europoje atsirastų skalūninės dujos kaip rimtas žaidėjas, kaip tai atsitiko Amerikoje, tai iš tikrųjų galimi rimti ilgalaikiai pasikeitimai“, - trečiadienį Žinių radijui sakė V. Mazuronis.

Pasak jo, skalūnų dujų klausimas liepą bus įtrauktas ir į neformalaus Europos aplinkos ministrų susitikimo darbotvarkę Vilniuje.

„Aš manau, kad šitoj vietoj reikia eiti į priekį, bet kuriuo atveju žvalgymai ir visi kiti dalykai mums kaip valstybei nekainuoja, tą daro privati bendrovė“, - pridūrė ministras.

V. Mazuronis sakė, kad pirmiausia reikia išsiaiškinti, ar Lietuvoje yra skalūnų.

„Mes jau dabar aiškinamės apie gavybą, kas ten bus, o dar nežinom, ar ten kas nors yra. Aš manau, kad nuo žvalgybos iki gavybos yra 4-5 metai“, - sakė aplinkos ministras.

Jis teigė, kad reikėtų peržiūrėti išteklių gavybos įstatymą, kuris numato 3-18 proc. dydžio mokesčius už išgautus žemės resursus.

„Manau, kad reikėtų peržiūrėti (įstatymą - BNS), nes tuomet, kai Lietuvoje buvo išgaunama nafta, mano nuomone, Lietuvoje buvo priimti stipriai korupcija kvepiantys įstatymai. (…) Lenkai irgi dabartiniu metu bando peržiūrėti mokestinę tvarką, bet norint gyventi geriau turime daryti viską, ką galim, kad tai vyktų“, - tvirtino V. Mazuronis.

Vyriausybė pirmadienį atidėjo sprendimo dėl skalūnų dujų žvalgybos konkurso svarstymą, nes, pasak premjero, pirmiausiai turi būti pakeisti įstatymai, reglamentuojantys aiškesnę tvarką, atliekant žvalgybos darbus dėl apsaugos gamtai ir žmonėms.

Skalūnų dujų žvalgybos konkursą Šilutės-Tauragės plote laimėjo „Chevron“ - jei su jau būtų pasirašyta sutartis, jai, tikėtina, būtų suteikta galimybė ateityje ir išgauti skalūnų dujas vakarų Lietuvoje.

Vyriausybė, kuri linksta tęsti konkursą, praėjusį pirmadienį atidėjo sprendimo dėl skalūnų dujų žvalgybos konkurso svarstymą. Premjeras Algirdas Butkevičius teigė, jog ministrų kabinetas prie šio klausimo grįš, kai bus priimti teisės aktai, sugriežtinantys žvalgybos darbų priežiūrą.

Aplinkos ministerija siūlė svarstyti dvi galimas skalūnų Lietuvoje žvalgybos alternatyvas - nutraukti konkursą arba skelbti laimėtoją, sugriežtinant priežiūrą. Jei bus pasirinktas antrasis variantas, konkurso nugalėtoju bus paskelbta „Chevron“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

du vyrai

du vyrai portretas
sneka, is ju vienas butkevucius:,- atomine statytyme jei prisidetu japonai, kaimynines salys. kitas,- mzuronis kalba , kad skalunu zvalgyba bus atlikta VELTUI ir del gavybos susitarsim, net mokescius pasididinsim. Bet nieko NEDARO ABU. Zodziu, kai zmogus nori dirbti,- iesko irankiu, kai nenori,- IESKO PRIEZASCIU!

o ypač renovavimą 20 m namų

o ypač renovavimą 20 m namų portretas
nekalbant apie skalūnines dujas, tačiau puikiai KAUNE darbuojasi savivaldybe del 26 m namų /plytiniai/ bermudų trikampis RENOVAVIMO , tiek archetekturiniu požiuriu, namai išvaizdūs , tačiau matyt iš jų taps aplipdytais , o blokiniai namai tai kaip kokioje kolonijoje bus vieno dzinz apniūrę , apgriuvę , į renovavimo sčrašus pakliuvo , namas net puses gyv parašų negavę , , o jau įtraukti be daugumos , ar tai skaidru kažkam rabnkos niešti pasipelnyti iš gyventojų , nes tie namaiu mokūs

TAS

TAS portretas
PATS IR KAZLŲ RŪDOJE TRYS GRAŽIAUSI IR DAR NELABAI SENŲ STATYBŲ NAMAI BUS APRENGTI KAILINUKAIS ,KAD SUPELYTŲ.NES ŠIUOSE NAMUOSE GYVENA MOKŪS ŽMONES,BET DAUG PENSININKŲ TAI JUOS GĄSDINA KAD NEGAUS NUOLAIDŲ UŽ ŠILUMĄ.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių