V.Mazuronis: buvusi LB vadovybė nepakankamai kontroliavo „Snorą“

Pernai nacionalizuoto ir bankrutuojančio banko „Snoras“ žlugimo aplinkybes tirianti parlamentinė komisija konstatavo, kad komercinių bankų priežiūros sistema yra gera, bet dėl kelis milijardus litus savininkų iššvaistyto turto uždaryto „Snoro“ atžvilgiu ji nebuvo pakankama.

Komisijos vadovas Valentinas Mazuronis pareiškė, kad buvusi Lietuvos banko (LB) vadovybė 2009 metais nepakankamai reagavo į informaciją apie „Snoro“ veiklą.

„Kalbant apie bankų kontrolę, kuri buvo vykdoma iki paskelbimo moratoriumo “Snorui„, priežiūros sistema yra pakankamai gera ir normaliai dirbanti, tačiau kalbant apie “Snoro„ kontrolę, nepakankmai griežtai buvo kontroliuojama ar reikalaujama įvykdyti pagal inspektorių (centrinio banko - BNS) nurodymus ir išvadas nustatytų banke trūkumų šalinimą. Nepakankamai LB vadovybė reagavo į informaciją (dėl “Snoro veiklos - BNS) 2009 metais“, - trečiadienį po komisijos posėdžio žurnalistams sakė V.Mazuronis.

Komisija konstatavo, kad situacija, kai LB vadovybės giminės dirbo kituose bankuose, kuriuos kontroliuoja pats LB, neleistina.

“Taip neturėtų būti. Tai sudaro sąlygas galimai nepakankamai principingai priežiūrai ir LB reikėtų tvarkoje sureguliuoti tuos dalykus”, - sakė parlamentaras.Komisija konstatavo negavusi ir neturinti dokumentų, patvirtinančių skaičius arba galimą “Snoro” turto sumažėjimą, kuris nurodytas laikinojo  „Snoro“ administratoriaus Simono Freakley'io ataskaitose.

“LB veiksmai, ypatingai perimant akcijas visuomenės interesams ir skelbiant bankrotą, buvo ir skuboti, ir nepakankamai motyvuoti dėl būtent tų priežasčių apie kurias kalbu. Žmonės, kurie priiminėjo sprendimus, vadovavosi medžiaga ar informacija, kuri, mūsų nuomone, nebuvo pakankama, arba bent jau ji komisijai nebuvo pateikta”, - teigė V.Mazuronis.Komisija sutarė kreiptis į 10 teisėsaugos ir kitų institucijų dėl tyrimų, susijusių su „Snoro“ veikla.

Pasak V.Mazuronio, komisija patvirtino iš viso 34 punktus atsakymų į Seimo komisijai užduotus klausimus.  Komisija, kaip anksčiau žadėjo, trečiadienį nepaskelbė galutinių išvadų, kodėl bankas buvo priverstas nutraukti veiklą. Tai bus padaryta po savaitės.

Su išvadomis visi Seimo nariai galės susipažinti tik nuo birželio 1-osios, kai iš dokumento bus išimta įslaptinta informacija.Parlamentinė komisija apklausė buvusius ir esamus LB vadovus ir darbuotojus, „ Snoro“ administratorius, du premjerus, ėjusius pareigas nuo 2006 metų, finansų ministrę.Komisija turi pateikti atsakymus į 14 klausimų, susijusių su „Snoro“ žlugimo aplinkybėmis.


Šiame straipsnyje: SnorasLietuvos bankas

NAUJAUSI KOMENTARAI

V.Mazūroniui

V.Mazūroniui portretas
Gerb. Mazūroni, na ir "geniali" tavoji išvada, net juokas nebeima - taigi ne tik arklys, bet ir kiekvienas asilas tą seniai žino, tavo sapalionės stokoja originalumo. Eitum pensijon geriau, jaunimui vietą užleisdamas.

Kadencijos pabaiga

Kadencijos pabaiga portretas
Visų pirma, neturi būti akcinio kapitalo ir pinigų išvežimo iš Lietuvos. Užsienio ryšiai pavirto nuotoliniu valdymu. Argi tarybiniais metais kas nors kreipdavosi į Latviją ar kitą valstybę finansiniais klausimais? Kiekvienas bankas vykdė savo funkcijas. Dėl absurdo bankų sistemoje susidarė daug nuostolių, apgriuvo statiniai, nėra normalių statybų, ūkinės veiklos, normalaus, reproduktyvaus darbo. Klaiku. Smulkiaprekinė ir privatinė sanklodos turi būti atmetamos. Gana terioti Lietuvą!

vilkas

vilkas portretas
Atsakomybę už komercinių bankų priežiūrą privalo prisiimti buvęs LT BANKO vadovas R.Šarkinas, nežiūrint to kad jis dabar jau nedirba.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių