Visuomenei – daugiau informacijos apie statybas

Seimas ketvirtadienį priėmė Statybos įstatymo pataisas, kuriomis nuspręsta nuo kitų metų sausio 1 d. suteikti daugiau galimybių visuomenei gauti informaciją apie statomus statinius.

Pagal priimtas naujas nuostatas visuomenė turės būti informuojama apie statybą leidžiančių dokumentų išdavimą, sudarant sąlygas jai stebėti statybos procesą ir įsitraukti į sprendimų priėmimą ginant savo teisę gyventi tinkamoje sveikatai bei gerovei aplinkoje.

Apie statybą leidžiančio dokumento išdavimą visuomenė bus informuojama statybos leidimų ir statybos valstybinės priežiūros informacinėje sistemoje „Infostatyba“ paskelbiant statybą leidžiančio dokumento duomenis.

Šiuo metu Statybos įstatyme nėra įtvirtinta pareiga informuoti visuomenę apie statybą leidžiančių dokumentų išdavimą.

„Statybos įstatyme nenustatyta, kokie duomenys ir dokumentai, išdavus statybą leidžiantį dokumentą, gali būti viešinami, kokius duomenis viešinti draudžiama ir kada viešinimas turi būti baigiamas. Todėl dažniausiai informacijos gavimas apie vykdomą statybą yra sudėtingas ir ilgai trunkantis procesas, o tai apsunkina galimybę asmenims ginti savo teisėtus interesus“, - teigiama dokumento aiškinamajame rašte.

Pagal priimtas pataisas statybą leidžiantis dokumentas bus laikomas išduotu ir galiojančiu, kai apie jo išdavimą informuojama visuomenė, t. y. statybą leidžiantys dokumento duomenys yra pirmą kartą paskelbiami.

Pasak projekto iniciatorių, siūlomais pakeitimais bus sukurtos galimybės visuomenei ginti teisę gyventi tinkamoje sveikatai ir gerovei aplinkoje, gaunant šios teisės įgyvendinimui būtiną informaciją apie statomus statinius.

Už šiuos teisės akto pakeitimus balsavo 100 Seimo narių, susilaikė 5 parlamentarai.


Šiame straipsnyje: informacijastatybosstatiniai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių