Iš vilniečių pinigus viliojęs buvęs kalinys vėl sės už grotų

Vilniaus miesto 1-asis teismas už sukčiavimus telefonu kalėti nuteisė buvusį Alytaus pataisos namų kalinį. Anksčiau ne kartą teistas 20-metis turės kalėti ketverius metus.

Pasak teismo pranešimo, V.B. nuteistas  už tai, kad, veikdamas bendrininkų grupėje, nuo praėjusių metų gegužės vidurio iki praėjusių metų liepos pabaigos, prisistatydamas tariamai nukentėjusiųjų asmenų giminaičiu, devynis kartus iš pensijos sulaukusių asmenų ar mažamečių vaikų apgaulės būdu įgijo įvairių pinigų sumų ar juvelyrinių papuošalų bei buitinės technikos. Vienam nukentėjusiajam padaryta žala siekė nuo 2 tūkst. iki 38 tūkst. litų.

Teismo nuosprendyje skelbiama, kad ikiteisminio tyrimo metu nenustatyti asmenys iš Marijampolės ir Alytaus pataisos namų skambindavo šiems nukentėjusiems, prisistatydavo policijos pareigūnais, pranešdavo, kad nukentėjusiųjų giminaitis sužalojo kitą asmenį, todėl jam reikia atsilyginti. Tariamas pareigūnas pasakydavo, kad pinigų atvyks pasiimti esą sužaloto žmogaus giminaitis. Kartą buvo prisistatyta Lietuvos ambasados Norvegijoje diplomatu.

Tris kartus pareigūnais apsimetę telefoniniai sukčiai nukentėjusiesiems padiktavo raštelio tekstą, jog nurodyta pinigų suma yra sumokėta, o tą dokumentą pasirašydavo pinigų paimti atvykdavęs V.B.

Ikiteisminio tyrimo metu atlikus rašysenos ekspertizę, buvo nustatyta, kad šiuos raštelius pasirašė V.B.

Ikiteisminio tyrimo metu V.B. paaiškino, kad praėjusių metų kovą išėjo iš pataisos namų, kur atliko bausmę už analogiškus sukčiavimus.

Po kelių mėnesių jam paskambino esą nepažįstamas vyras iš pataisos namų, kuris pasiūlė vėl užsiimti telefoniniais sukčiavimais: eiti pas žmones nurodytais adresais atsiimti pinigų ar kitų vertingų daiktų už nebūtus įvykius. Anot kaltinamojo, tokį sukčiavimo būdą patys nuteistieji vadina „Alio, mama“. Kaltinamasis teismo posėdžio metu beveik visus sukčiavimo atvejus pripažino.

Teismas iš nuteistojo nukentėjusiųjų naudai priteisė 67 tūkst. litų turtinei ir neturtinei žalai atlyginti.

Gegužę už analogiškus nusikaltimus Vilniaus miesto 3-asis apylinkės teismas skyrė galutinę penkerių metų ir šešių mėnesių laisvės atėmimo bausmę, tačiau šis nuosprendis dar  neįsiteisėjęs, todėl paskelbta bausmė su ankstesniu nuosprendžiu kol kas nebuvo subendrinta.

Nuosprendis per 20 dienų gali būti skundžiamas Vilniaus apygardos teismui apeliacine tvarka.


Šiame straipsnyje: sukčiaipinigaisukčiavimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių