Viceministras: Lietuva nepatirs nuostolių dėl ES sankcijų Baltarusijai

Lietuvos verslas nepatirs didelių nuostolių dėl Europos Sąjungos (ES) sankcijų Baltarusijai, nes taikomos priemonės yra tikslinės ir nenukreiptos prieš visą Baltarusijos verslą ar visuomenę, sako užsienio reikalų viceministras Evaldas Ignatavičius.

Kalbas apie milijardinius nuostolius diplomatas pavadino „primetamais teoriniais svarstymais“, ir pabrėžė nematantis prielaidų ES ir Baltarusijos ekonominiam karui.

„Taikomos ribojančios priemonės 32 Baltarusijos įmonėms ir trims jas valdantiems verslininkams. ES nėra nustačiusi jokių didelio masto ekonominių sankcijų Baltarusijai - taikomos priemonės yra tikslinės ir nenukreiptos prieš visą Baltarusijos verslą ar visuomenę“, - pirmadienį paskelbtame interviu „Lietuvos žinioms“ sakė viceministras.

„Kalbos apie milijardinius nuostolius niekaip neišplaukia iš šio konteksto ir yra labiau panašios į mums vis primetamus teorinius svarstymus. Dvišalė prekių ir paslaugų apyvarta pastaraisiais metais išties vertinama milijardais litų, todėl milijardiniai nuostoliai būtų įmanomi tik visiško ES ir Baltarusijos ekonominio karo atveju, tačiau prielaidų tam nematau“, - kalbėjo E.Ignatavičius.

Pasak viceministro, ES praktikoje nėra numatyta galimybių kompensuoti įmonėms nuostolius, patirtus dėl sankcijų.

„Jei šalys narės ar verslo subjektai galėtų reikalauti kompensacijų, tai priemonės Irano, Šiaurės Korėjos, Zimbabvės ar kitų šalių, vykdančių su tarptautiniais įsipareigojimais nesuderinamą politiką, atžvilgiu niekada nebūtų buvusios įvestos“, - pažymėjo diplomatas.

Jis svarstė, kad čia „nišą galėtų įžvelgti draudikai ir imtų taikyti naują draudimo rūšį dėl ribojančių priemonių įvedimo nutrūkstantiems kontraktams“.

„Esu įsitikinęs, kad mūsų verslininkai tikrai yra raštingi plačiąja šio žodžio prasme ir, megzdami ryšius su užsienio įmonėmis, atsižvelgia į politinį kontekstą, įvertina galimą su tuo susijusią riziką. URM niekada nepalieka verslo bėdoje. Ministerija ir atstovybės užsienyje reguliariai perspėja verslo atstovus apie galimas grėsmes“, - sakė E.Ignatavičius.

ES ribojimus prezidento Aleksandro Lukašenkos režimo atstovams ir kelioms dešimtims verslo įmonių įvedė reaguodama į represijas, kurių Minskas ėmėsi po 2010 metų pabaigoje kilusių protestų.Svarstant sankcijas, Lietuvos verslo atstovai perspėjo, kad griežtos priemonės gali atnešti didelių nuostolių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jonas

jonas portretas
KAŽKOKS KLIEDESYS KAIP GALI NEPATIRTI KAI BALTARUSIJOS KROVINIŲ O ĮPAČ TRĄŠŲ EKSPORTAS EINA PER KLAIPĖDOS UOSTĄ ?ATSIBUSKIT MIELI POLITIKAI .

jonui

jonui portretas
Jei eksportas eina, tai kokie nuostoliai žmogau? Jei neitu, eitu kitas krovinys.

jo

jo portretas
del konservu irgi :)))
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių