Viceministras: bus siekiama išskirti labiausiai dėl karantino nukentėjusius menininkus

Kultūros ministerija sieks išskirti labiausiai nuo karantino nukentėjusius savarankiškai dirbančius menininkus ir padėti jiems, sako kultūros viceministras.

„Bandysime išskirti ir sutelkti visą dėmesį į tuos, kurie iš tiesų yra labai keblioje situacijoje ir kurie turi iššūkį pragyventi iš savarankiškai dirbančiojo išmokos 260 eurų ir pagelbėti visų pirma jiems“, – trečiadienį per Seimo Kultūros komiteto posėdį sakė Vygintas Gasparavičius.

Anot jo, tai bus daroma pasitelkiant Kultūros tarybą, kūrėjus vienijančias organizacijas AGATA, LATGA, taip pat – Užimtumo tarnybą.

Pasak viceministro, šiems asmenims kuriama papildoma paramos priemonė – stipendijos.

„Bandysime įvairiais pjūviais pažiūrėti į kūrėjus ir išsegmentuoti iš tikrųjų tuos, kuriems tos paramos šiuo metu labiausiai reikia, tai yra žiūrint į jų aktyvumą pagal AGATA, LATGA ataskaitas, kad jis yra kūręs ir aktyviai dirbantis, taip pat sutelkiant duomenis iš Užimtumo tarnybos, kad tie žmonės neturi darbo santykių“, – aiškino V. Gasparavičius.

Jis priminė, kad meno kūrėjo statusą turintys asmenys gali kreiptis į Kultūros ministeriją dėl išmokos už kūrybinę prastovą. Šiemet ji padidėjo nuo 600 eurų iki 642 eurų per mėnesį.

„Atlikėjus, kurie dirba pagal darbo sutartis, kviečiame naudotis visomis horizontaliomis priemonėmis, tai yra prastovomis, jei nėra darbo“, – sakė viceministras.

Kitą savaitę Kultūros taryba planuoja skelbti ir pirmąjį šiemet stipendijų konkursą.

Kultūros ministras Simonas Kairys per komiteto posėdį tvirtino, kad svarstoma ne tik parama kūrėjams, bet ir jų prisidėjimas kovojant su pandemija.

„Vyriausybė pati dabar galvoja visokius planus, kaip kalbėti ne apie pandemijos suvaldymą, o kaip mes grįžtame. Siūlysime per kultūrą, kad būtume pasiruošęs sektorius priimti pedagogus, medikus, kitų profesijų atstovus, kurie tikrai daug dirbo pandemijos metu, kažkaip jiems suteikiant sąlygas lankytis kultūros įstaigose galbūt ir nemokamai“, – teigė jis.

Laikinasis Kultūros tarybos pirmininkas Mindaugas Bundza pranešė, kad bus inicijuojama programa, kuri būtų nukreipta į visuomenės psichinę sveikatą.

„Man atrodo, kad labai svarbu pasitelkti kultūros organizacijas sprendžiant visuomenės problemas“, – sakė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aš nesuprantu tų rėmimų

Aš nesuprantu tų rėmimų  portretas
Negali išgyventi iš menų , eini ieškotis kito darbo . Kai kurie žmonės , pagyvenę ir dirbę vos didesnes pensijas gauna . O čia 642 eurai Kas per iškirtinė kasta?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių