VERT: dėl keliamos elektros kainos kreipsimės į Europos reguliuotojų tarybą

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) su kitų Baltijos valstybių rinkos reguliuotojais dar ketvirtadienį arba penktadienį ketina kreiptis į Europos reguliuotojus bendru raštu ir prašyti kol kas nedidinti elektros kainos ribos „Nord Pool“ biržoje iki 5 tūkst. Eur/MWh.

„Bendru raštu kreipsimės į komitetą, prašant kol kas nedidinti šitos kainos ir pateikti pasiūlymus Europos reguliuotojų agentūrai, kuri turi priimti sprendimą“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė VERT pirmininkas Renatas Pocius. Anot jo, pirmadienį ketinama klausimą aptarti ir su birža.

„Kreipsimės šiandien arba rytoj į komitetą („Nord Pool“ Rinkų susiejimo valdymo komitetą – ELTA) prašydami teikti siūlymus. Pirmadienį suderintas susitikimas su „Nord Pool“, kuriame paraginsime, kad tie pasiūlymai kuo greičiau būtų pateikti Europos reguliuotojų tarybai“, – teigė VERT vadovas.

Pasak R. Pociaus, nors iniciatyvą atšaukti maksimalios kainos ribos didinimą demonstruoja tik Baltijos šalys, jas palaikys ir kitos „Nord Pool“ biržoje dalyvaujančios Europos valstybės.

„Manome, kad paramos galėtume sulaukti, bet kadangi pas mus buvo toks kainos šuolis, (...) Baltijos šalys rodo iniciatyvą, kad reikia diskutuoti, pradėti kelti šį klausimą Europos lygiu. Tokį susirūpinimą išreiškė ir Prancūzijos reguliuotojas. Tos paramos tikrai bus“, – tikino VERT pirmininkas

„Kai pradėsime diskutuoti Europos lygiu, manau, visi reguliuotojai sutars, kad metodiką reikia tobulinti“, – pridūrė jis.

R. Pociaus teigimu, VERT su Latvijos ir Estijos kolegomis prašys netaikyti „Nord Pool“ biržos paskirtųjų elektros energijos rinkos operatorių (NEMO) ir perdavimo sistemos operatorių sprendimo nuo rugsėjo 20 d. iki 5 tūkst. eurų didinti maksimalią elektros kainą biržoje.

Tai „Nord Pool“ nusprendė antradienį, po to, kai Baltijos šalyse valandinė elektros kaina biržoje praėjusį trečiadienį 18-19 val. pasiekė maksimalią 4 tūkst. Eur/MWh (4 Eur/kWh) ribą.

„Jei pasikartotų tokia situacija, su kuria susidūrėme rugpjūčio 17 d., maksimali kaina biržoje formuotųsi ne 4, o 5 Eur/kWh (5 tūkst. Eur/MWh – ELTA). Tai tūkstančiu eurų didesnė kaina, kuri visiškai nepagrįsta jokiomis aplinkybėmis rinkos sąlygomis“, – pabrėžė R. Pocius.

VERT ketvirtadienį pranešė, kad NEMO sprendimas priimtas taikant 2015 m. EK patvirtintą metodiką, kuri tądien nebuvo taikli. Pagal ją, anot R. Pociaus, kainos riba didinama siekiant skatinti tiekti generavimo pajėgumus biržai, jei elektros generatorių ribiniai kaštai didesni nei tuo metu galiojantis kainos limitas.

„Šiuo atveju visiškai, bent jau mūsų požiūriu, nebuvo tai, apie ką kalba metodika ir pati idėja, o buvo tiesiog tai, kad rugpjūčio 17 d. sukrito labai daug neigiamų priežasčių“, – sakė tarybos pirmininkas.

„Tai yra temperatūros sąlygos, kuomet buvo labai apriboti tarptautiniai pajėgumai, pavedimų neaktyvavimas taip pat remonto darbai sukrito taip, kad buvo generacijos trūkumas. Tai neturi nieko bendra su tuo, kad generavimo pajėgumų ribiniai kaštai viršijo maksimalią ribą“, – aiškino jis.

R. Pocius taip pat sakė, kad VERT su kitais reguliuotojais analizuos, dėl kokių priežasčių maksimali riba buvo pasiekta, o nustačius priežastis bus teikiamos rekomendacijos, siekiant panašių atvejų išvengti.

Šiuo metu didžiausia galutinė elektros kainų riba yra 4 tūkst. Eur/MWh – ją visos Baltijos valstybės pasiekė rugpjūčio 17 d. tarp 18 ir 19 valandos. Tokia padėtis kilo, nes dieną prieš „Nord Pool“ biržoje atmesti visi Lietuvos elektros energijos gamintojų kainos pasiūlymai, kurių kaina buvo žymiai mažesnė nei galutinė susiformavusi elektros kaina biržoje.

„Ignitis gamyba“ tądien pranešė, kad jos valdomas Kombinuoto ciklo blokas (KCB) teikė net 24 skirtingus pasiūlymus, kurių kainos buvo gerokai mažesnės negu susiformavusios „Nord Pool“ biržos elektros kainos, tačiau pigesni pasiūlymai buvo atmesti pritaikius vadinamąjį „paradoksalų atmetimą“.

Įmonės teigimu, dėl to gerokai pigesnę elektros energijos gamybą siūlantys įrenginiai nelaimi aukcionų ir neturi galimybės gaminti elektros energijos, taip sumažinant didmeninę elektros energijos kainą.


Šiame straipsnyje: VERTelektros kainaelektra

NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunas

Kaunas portretas
Ne tik dėl elektros reikia kreiptis i Europos reguliuotojų tarnybą,bet ir dėl dujų kainų,nes visai peržengė sveiko proto ribas ir kuo greičiau.

Mano nuomone

Mano nuomone portretas
Ne raštu reikia kovot dėl elektros kainų, o važiuot rimtam vyrui specialistui ir įrodinėt; ką tas raštas...

skaitytoja

skaitytoja portretas
kainų kilimo kaip Putino niekas nesustabdys, kalba kalba o naudos jokios , kuo daugiau sankcijų Rusijai tuo pas mus kainos aukštesnės, žodžiu visa Europa žemyn upe o Lietuva pati pirmoji
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių