„Versli Lietuva“ gerina Lietuvos eksporto prognozes

Eksporto skatinimo agentūra "Versli Lietuva" prognozuoja, kad lietuviškos kilmės prekių eksportas šiemet augs labiau nei manyta anksčiau - 12 proc. iki 12,3 mlrd. eurų. Pavasarį buvo prognozuojamas 6,5 proc. augimas - iki 11,6 mln. eurų.

"Palyginti su ankstesne prognoze, didesnį prognozuojamą eksporto augimą šiemet lemia sparčiau nei tikėtasi auganti paklausa Europos Sąjungoje ir kylančios eksporto kainos", - skelbiama "Verslios Lietuvos" ataskaitoje.

Prekių reeksporto vertė turėtų siekti 10,7 mlrd. eurų - 25,8 proc. daugiaunei 2016-aisiais.

"2018 metais augimas turėtų sulėtėti dėl palyginamosios statistinės bazės efekto - iki 10,9 proc. per metus. Prognozuojamą reeksporto augimą lems atsigaunanti Rusijos ekonomika ir tolesnė Lietuvos reeksportuotojų plėtra į Vakarų Europos ir Skandinavijos rinkas", - teigia "Verslios Lietuvos" analitikai.

Manoma, kad paslaugų eksporto vertė šiemet augs 15,6 proc. iki 7,9 mlrd. eurų, o kitąmet augimas sulėtės iki 7,1 procento.

"Tikimasi, kad 2017 metais transporto paslaugų eksportas - tradicinis paslaugų eksporto augimo veiksnys - stipriai augs, labiausiai dėl paklausos atsigavimo Rusijoje. Kita vertus, IT ir verslo paslaugų eksporto raida, teigiamai ir reikšmingai prisidės prie bendro paslaugų eksporto vertės augimo", - teigiama ataskaitoje.

Statistikos departamento duomenimis, Lietuvos eksportas šiemet sausį-liepą siekė 14,676 mlrd. eurų ir buvo 16,8 proc. didesnis nei pernai tą patį laikotarpį. Vien lietuviškos kilmės prekių eksportas per metus padidėjo 15,1 proc., o be mineralinių produktų - 11 procentų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių