V.Dombrovskis: Latvijai svarbiausia VAE komercinė nauda

Latvijos premjeras Valdis Dombrovskis pripažįsta, kad ekonominės perspektyvos, priimant bet kokius sprendimus dėl energetikos ir kitų projektų, tampa svarbesnės už politinius ar socialinius motyvus.

Komentuodamas Latvijos poziciją dėl Visagino atominės elektrinės po praėjusią savaitę trijų Baltijos šalių premjerų pasirašytos politinės deklaracijos, jis sako, kad Latvijos požiūris į projektą nekinta.

„Mums pats svarbiausias dalykas yra komercinė nauda ir ar šis projektas pasiteisina Šiaurės šalių rinkose (...). Šiuo metu reikia galvoti, kaip su šiuo projektu judėti pirmyn, o ne kaip iš jo pabėgti. Visi supranta, kad svarbu stiprinti energetinį saugumą, energetinį nepriklausomumą, didinti naujos kartos energijos gamybos pajėgumus“, - interviu savaitraščiui „Veidas“ sakė V.Dobrovskis, klausiamas, ar Latvija nesitrauks iš projekto, net jeigu šalies valdantieji patirs vis didesnį opozicijos ir visuomenės spaudimą.

Komentuodamas, ar Latvija ketina naudotis statomu elektros tiltu tarp Lietuvos ir Švedijos, Latvijos vyriausybės vadovas sako, jog pirmiausia ją reikia nutiesti, o tada diskutuoti, ar šalis ja naudosis.

„Bet kuriuo atveju statyti tiltą iš Lietuvos buvo bendras sprendimas, o Latvija jau dirba savo darbą - iš ES lėšų stiprinimas elektros tinklas vakarinėje šalies dalyje, kad vėliau Latvija galėtų naudotis būsimąja jungtimi. Ar taip ir bus, priklausys grynai nuo rinkos ir ekonomikos, bet, šiaip ar taip, jungtis padės integruoti Šiaurės šalių rinkas“, - kalbėjo V.Dombrovskis.

Paklaustas, kaip Latvijai pavyksta susitarti su Rusija dėl gerokai mažesnių dujų kainų, Latvijos premjeras pabrėžė, kad vyriausybė šiose derybose visiškai nedalyvauja - derasi bendrovė „Latvijas Gaze„ ir koncernas „Gazprom“.

„Svarbiausia tai, kad pastaruosius dvejus metus dujų kaina apskaičiuojama pagal nekintančią, nustatytą formulę, todėl deramasi ne dėl dujų kainos, o dėl nuolaidos. Jei neklystu, šiemet tokią nuolaidą gavo ir Estija“, - kalbėjo Latvijos Vyriausybės vadovas.

Anto jo, dabar svarbiausias klausimas Vyriausybei - kaip įgyvendinti trečiąjį ES energetikos paketą, kaip užtikrinti trečiosios šalies prieigą prie infrastruktūros: „Į tai reikėtų koncentruotis, nes tai užtikrins galimybę dujų rinkoje dalyvauti ir kitiems tiekėjams, o ne į tai, kiek kompanijų valdo „Gazprom“.


Šiame straipsnyje: VisaginasAE

NAUJAUSI KOMENTARAI

gebelsas

gebelsas portretas
kp.ru rašė kad estai palauks su dalyvavymu kol yra neaiskumu... latviai irgi ziuri ekonomines naudos.... tik lietuviai ziuri geopolitiskai.Kas reiskia uz pigia elektra latviams ir estams mokes lietuviu runkeliai...

Kęstas

Kęstas portretas
_Z.Balčytis. Ar statydami atominę elektrinę nebūsime priversti laužyti finansinės drausmės susitarimo?_ Pasirodo, kad mes negalime pasiskolinti šiai politinei akcijai - naujos atominės elektrinės statybai. Išsėmėme pasiskolinimo galimybes.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių