V.Dambrovskis: Latvija dalyvaus VAE projekte, jei jis bus pelningas

Latvijos pozicija dėl dalyvavimo Visagino atominės elektrinės (VAE) projekte Lietuvoje nesikeičia – šalis yra pasirengusi dalyvauti, jeigu projektas bus pelningas, teigia šalies premjeras Valdis Dombrovskis.

Pasak jo, Ekonomikos ministerijos ir energetikos įmonės „Latvenergo“ atstovai antradienį informavo vyriausybę apie derybose dėl VAE projekto padarytą pažangą.

V. Dombrovskis priminė, kad Lietuva pratęsė koncesijos sutarties su Japonijos korporacija „Hitachi“ pasirašymo laiką, taigi, atsiras papildomo laiko Latvijai ir Estijai išspręsti svarbius klausimus.

„Bet kuriuo atveju, pozicija nesikeičia – esame pasirengę dalyvauti projekte, tačiau svarbus pelningumas – elektros energijos kaina turi būti konkurencinga“, - pareiškė Latvijos vyriausybės vadovas.

Lietuvos Vyriausybė ir Seimas patvirtino VAE projekto koncesijos sutarties projektą, pagal kurį Latvijai tektų 20 proc., Lietuvai - 38 proc., Estijai – 22 proc., o projekto strateginei investuotojai „Hitachi“ – 20 proc. būsimos bendros įmonės akcijų.

Latvijos ekonomikos ministerija gegužę pareiškė esanti nustebusi, kad toks Vyriausybės sprendimas buvo priimtas, nesuderinus jo su partneriais. Ministerija pabrėžė, jog nepasirašys jokių dokumentų, kol Lietuva neatsakys į keletą klausimų, įskaitant klausimą dėl akcijų paskirstymo.

Dabartiniais vertinimais, VAE projektas kainuos 5 mlrd. eurų, tačiau įskaitant palūkanų normas, infliaciją ir kitas išlaidas, jo kaina gali padidėti iki 6,8 mlrd. eurų.

Lietuva planuoja pastatyti naują atominę elektrinę šalia sovietiniais laikais statytos Ignalinos atominės elektrinės, kurios paskutinis reaktorius buvo išjungtas 2009 metų pabaigoje. Nauja AE gali pradėti veikti 2020-2022 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

zxc

zxc portretas
Įdomu, ką taip prieš elektrinę loję mulkiai galvoja dabar.

KAUNAS

KAUNAS portretas
LATVIAI BROLIUKAI I ATOMINE ENERGETIKA ZIURI BLAIVIAI ,JIE TURI KONKRECIAI ZINOTI ,AR JIEMS APSIMOKA ,AR NE .KUBILIUI BE TIK STA TYTI,MUSU VALDZIAI TAUTOS NUOMONE NUSISPJAUTI,VISKAS STUMIAMA BULDOZERIU,DAUG LAUSIMU KUR NERA ATSAKYMU, MAN RODOS KAD TOKIAI LIETUVAI TAI PER DIDELE NASTA,CIA MANO TOKIA PENSINIKO NUOMONE,IR KIEK GALIM KLIMTI I SKOLAS. CIA TURI SPRESTI SPECIALISTAI ,O NE POLITIKAI KURIE VISAI NESIGAUDO.ACIU UZ DEMESI.

JA Kauniukui

JA Kauniukui portretas
Su tokiais kaip tu nieko nepastatysi, sėdi ir mali savo smailu liežuvėliu už Judo grašius.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių