Vasario mėnesį kainos ūgtelėjo 0,4 proc.

Per mėnesį daugiausia – 1,1 procento – pabrango transporto prekės ir paslaugos, 0,9 procento atpigo drabužiai ir avalynė, praneša Statistikos departamentas.

Vasario mėn., palyginti su sausio mėn., vartojimo prekių ir paslaugų kainos padidėjo 0,4 procento.

Bendrajam vartotojų kainų pokyčiui didžiausią įtaką turėjo transporto prekių ir paslaugų, būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekių ir paslaugų, maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų pabrangimas bei drabužių ir avalynės atpigimas.

Vartojimo prekių kainos per minėtą laikotarpį padidėjo 0,4 procento, paslaugų kainos – 0,5 procento.

Vasario mėn., palyginti su sausio mėn., iš transporto prekių ir paslaugų daugiausia pabrango vairavimo mokymo paslaugos – 6,2 procento, benzinas – 2,8 , dyzeliniai degalai – 1,2 procento. Motociklai, motoroleriai ir dviračiai atpigo 3,5 procento, lengvieji automobiliai – 0,6, suskystintos automobilinės dujos – 0,5 procento.

Per tą patį laikotarpį iš būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekių ir paslaugų žymiai pabrango būsto nuomos paslaugos – 4,5 procento, šilumos energija – 3 procentais, bei 1,8 procento atpigo kietasis kuras.

Iš maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų ypač – 22,3 procento – pabrango bananai, 9,8 – vaisinės daržovės (agurkai, saldžiosios paprikos), 6,1 – šakniavaisiai (morkos, burokėliai), 5,7 – kriaušės, 5,5 – kopūstai, 3,2 procento – salotinės daržovės ir petražolės, 3 procentais – kiaušiniai, 2,8 procento – mėsos subproduktai, 2,2 – miltai, 1 procentu –  kiauliena ir 11,9 procento atpigo vynuogės, 3,2 – svogūninės daržovės, 2 procentais – margarinas, 1,1 procento – kava, 1 procentu – rūkytos dešros, 0,6 procento – duona ir kiti kepimo gaminiai.

Dėl nuolaidų avalynės kainos sumažėjo 1,5, kitų aprangos gaminių ir reikmenų – 1,1, drabužių – 0,6 procento. Drabužių valymo, taisymo ir nuomos paslaugų kainos padidėjo 0,4 procento.

2012 m. vasario mėn. metinė infliacija (2012 m. vasario mėn., palyginti su 2011 m. vasario mėn.) sudarė 3,7 procento. Metinį kainų pokytį daugiausia lėmė būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekių ir paslaugų, maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų, transporto prekių ir paslaugų, viešbučių, kavinių ir restoranų paslaugų pabrangimas bei ryšių prekių ir paslaugų, drabužių ir avalynės atpigimas.

Vartojimo prekės per metus pabrango 4,1 procento, paslaugos – 2,3 procento.


Šiame straipsnyje: kainakainos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių