Vasarį – 18,7 proc. metinė infliacija

  • Teksto dydis:

Valstybės duomenų agentūra paskelbė, kad metinė infliacija Lietuvoje vasarį – palyginti su pernai vasariu – siekė 18,7 proc.

Mėnesio infliacija vasarį, palyginti su sausiu, siekė 0,7 proc., o vidutinė metinė infliacija (12 paskutinių mėnesių, palyginti su ankstesniais dvylika mėnesių) buvo 20,7 procento.

Išankstinė agentūros skelbta metinė infliacija siekė 17,2 procento.

Mėnesio infliacijai daugiausia įtakos turėjo elektros, kietojo kuro, daržovių, nuotekų rinkimo paslaugų, vandentiekos, spirituotų gėrimų, farmacijos gaminių, vyno ir vyno produkcijos kainų padidėjimas bei šilumos, pieno ir jo produktų, sūrio, kiaušinių, avalynės kainų sumažėjimas.

Maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų kainos padidėjo 0,3 proc. Labiausiai brango konservuotas pienas, padažai, kiti gyvuliniai riebalai, žuvis, arbata, bet atpigo saulėgrąžų aliejus, kūdikių maistas, jogurtas, miltai, kefyras. Per metus maisto produktai ir nealkoholinių gėrimai pabrango 30,2 proc.

Būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro kainos per mėnesį padidėjo 2,2 proc. Daugiausia padidėjo vandentiekos (18,2 proc.), nuotekų rinkimo paslaugų (18 proc.), kietojo kuro (6,6 proc.), elektros (6,4 proc.), būsto remonto paslaugų (1,1 proc.) kainos, bet sumažėjo suskystintų dujų maistui gaminti (12,7 proc.), šilumos (5,4 proc.) kainos.

Alkoholinių gėrimų ir tabako gaminių bendrą 1,7 proc. kainų augimą lėmė vyno ir vyno produkcijos (3,4 proc.), spirituotų gėrimų (3 proc.), alaus (0,8 proc.) kainų padidėjimas.

Sveikatos priežiūros prekių ir paslaugų kainos padidėjo 1,4 proc. Sanatorijų paslaugos pabrango 3,6 proc., farmacijos gaminiai – 1,8 proc., odontologų paslaugos – 1,2 proc.

Dėl nuolaidų drabužių ir avalynės kainos sumažėjo 1,9 proc. Kiti aprangos gaminiai ir reikmenys atpigo 8,2 proc., avalynė – 4,5 proc., drabužiai – 0,4 proc.

Metinei infliacijai daugiausia įtakos turėjo kietojo kuro, elektros, duonos ir grūdų produktų, pieno ir jo produktų, sūrio ir kiaušinių, mėsos ir jos produktų, restoranų, kavinių, automobilių, dujų, transporto priemonių remonto paslaugų, cukraus, uogienės, medaus, šokolado ir saldumynų, daržovių, alaus, aliejaus ir riebalų, farmacijos gaminių kainų padidėjimas bei šilumos, garso ir vaizdo įrašymo įrenginių kainų sumažėjimas.

Vartojimo prekių kainos per metus padidėjo 21,5 proc., paslaugų – 11,8 proc., per mėnesį – atitinkamai 0,6 proc., paslaugų – 1 proc.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių