Valstybinis bankas jau veikia? Pinigus verslui skolins „Finasta“

Dar vieno banko griūtis pakurstė kalbas apie stipraus lietuviško banko sukūrimą. Vieni aiškina, kad tik tokiam banke gali būti apsaugoti valstybės pinigai, kiti kritikuoja idėją – esą bankas taip pat nebus apsaugotas nuo bankroto. O lietuviškas, valstybinis bankas jau yra. Tai – „Finasta“, rašo portalas 15min.lt.

Premjeras Algirdas Butkevičius pareiškė remiąs iniciatyvas sukurti lietuvišką banką.

„Šiuo metu tokią idėją įgyvendinti nėra lengva. Žinoma, jei verslininkai sukauptų pakankamą kapitalą, kurio reikalauja taisyklės, tai aš sveikinčiau, jei atsirastų toks lietuviškas bankas“, – LRT radijo laidoje „Ryto garsai“ antradienį kalbėjo A.Butkevičius.

Lietuvos verslo darbdavių konfederacijos generalinio direktoriaus Dano Arlausko teigimu, iniciatyva sukurti lietuvišką banką buvo atsiradusi maždaug prieš penkerius metus.

„Ji buvo susijusi su ekonomine krize. Tada buvo beveik visai sustojęs kreditavimas ir verslas pradėjo reikšti pagrįstas pretenzijas – valstybė nieko nedaro, kad kreditavimas būtų gyvesnis. Ypač didieji bankai pradėjo smaugti verslininkus, jie neturėjo galimybių gauti refinansavimo“, – sakė D.Arlauskas.

"Netekom dar ir Ūkio banko. Sveikos dalies prijungimas prie Šiaulių banko teikia vilties, kad koks nors kreditavimas bus“, – kalbėjo D.Arlauskas ir pabrėžė, kad ir „Snorą“ buvo galima atgaivinti.

Nacionalizavus „Snorą“, valstybės įmone tapo ir dukterinė banko įmonė, investicinis bankas „Finasta“.

D.Arlausko teigimu, „Finasta“ ir galėtų tapti tuo lietuvišku valstybiniu banku, reikalingu lėšų saugumui užtikrinti, verslui kredituoti.

„Finasta“ jau dabar veikia pelningai. Manome, kad išplėtus jos finansinę bazę arba galimybes, tai ir būtų tas lietuviškas bankelis. Arba valstybinis, reikalui esant. Arba valstybė imasi iniciatyvų paversti „Finastą“ banku, arba ji parduodama su sąlyga, kad nauji investuotojai padarys iš jo finansinę instituciją, kuri teiks kreditus smulkiam ir vidutiniam verslui“, – sakė D.Arlauskas.

Jo teigimu, lietuviškas bankas ir reikalingas tam, kad būtų apsaugotos valstybės lėšos, dosniau skolinama šalies įmonėms.

 


Šiame straipsnyje: finastaDanas Arlauskasbankas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių