Valstybės įmonių vadovų atlyginimų skaičiavimą siūloma keisti

  • Teksto dydis:

Vyriausybė svarsto siūlymą keisti valstybės valdomų įmonių vadovų atlyginimų skaičiavimo tvarką, pastoviąją jo dalį susiejant su valstybės pareigūnų ir tarnautojų pareiginės algos baziniu dydžiu, o ne su minimalia alga (MMA).

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija siūlo vadovų atlyginimus labiau sieti su darbo rezultatais ir premijas jiems leisti išsimokėti tik patvirtinus metines ataskaitas. Tačiau jei darbo sutartis būtų nutraukiama šalių susitarimu, vadovui galėtų būti išmokama iki 6 mėnesių vidutinio darbo užmokesčio dydžio suma, kai dabar ji negali viršyti trijų atlyginimų.

Vyriausybė pirmadienį pasitarime ketino svarstyti atitinkamą nutarimo projektą, tačiau vėliau nutarta jį atidėti. Projektui pastabų turėjo kelios ministerijos, o Susisiekimo ministerija pateikė alternatyvų projektą.

Vyriausybės kancleris Alminas Mačiulis BNS sakė, kad šio klausimo svarstymas atidėtas, premjerui Algirdui Butkevičiui paprašius išsamios informacijos apie dabartinius valstybės valdomų įmonių vadovų atlyginimus.

„Premjeras paprašė kuo greičiau jam pateikti detalią informaciją apie dabartinę situaciją tam, kad būtų galima priimti sprendimus dėl pakeitimų. Be to, įvairios institucijos projektui pateikė nemažai pastabų, reiktų apgludinti tuos aštrius kampus“, - BNS sakė A.Mačiulis.

Projekto iniciatorė Socialinės apsaugos ir darbo ministerija teigia, kad priėmus pakeitimus, valstybės valdomų įmonių vadovų atlyginimai būtų labiau susieti su darbo rezultatais.

„Būtų suvienodinta tvarka, ir vadovo arba kito aukšto darbuotojo kintamoji dalis labiau priklausytų nuo įmonės pasiektų rezultatų kiekvienais metais“, - BNS sakė Socialinės apsaugos ir darbo ministrės patarėja Laimutė Višinskienė.

Anot jos, norima numatyti pakankamą pastoviosios atlyginimo dalies dydį, iš esmės nedidinant viso atlyginimo. Pasak L.Višinskienės, dabar kintamoji atlyginimo dalis nustatoma, apžvelgus į kiekvieno ketvirčio veiklos rezultatus, o siūloma vertinti visų praėjusių metų rezultatus.

Numatoma, kad pastovios įmonių vadovų, jų pavaduotojų ir vyriausiųjų buhalterių atlyginimų dalis, kuri šiuo metu yra susieta su anksčiau galiojusia minimalia alga MMA (850 litų), būtų siejama su valstybės pareigūnų ir tarnautojų pareiginės algos baziniu dydžiu (450 litų), tačiau padidėtų jos skaičiavimo koeficientai.

Dėl šių pakeitimų pastovioji atlyginimo dalis padidėtų apie 18 proc. Tačiau tuo pačiu nuo 100 iki 70 proc. pastoviosios atlyginimo dalies sumažėtų kintamoji jo dalis.

Be to, strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui turinčių valstybės įmonių vadovų atlyginimų pastoviosios dalies koeficientas papildomai galėtų būti didinamas 25 procentais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių