Iš valstybės įmonių prašys duomenų apie suteiktą paramą

  • Teksto dydis:

Seimo Antikorupcijos komisija ir Audito komitetas sieks sužinoti, kam ir kiek finansinės paramos per pastaruosius kelerius metus yra suteikusios visos valstybės valdomos įmonės.

„Bandysime siekti ir užklausti visas valstybės valdomas įmones, kad jos pateiktų informaciją apie suteiktą paramą“, - apie trečiadienį priimtą komisijos sprendimą BNS pranešė komisijos narė konservatorė Agnė Bilotaitė.

Pasak jos, Antikorupcijos komisija bendrovių prašo informacijos apie 2012-2016 metais  suteiktą paramą.

„Dabar informaciją turime tik iš žiniasklaidos. Tai, manome, tikrai ne visa informacija. Manome, kad gali būti ir daugiau faktų, kurie dar nebuvo pateikti“, - BNS sakė parlamentarė.

Parlamentinis Audito komitetas trečiadienį taip pat pritarė A.Bilotaitės siūlymui komitete aptarti situaciją dėl valstybės valdomų įmonių skiriamos finansinės paramos teikimo. Komitetas irgi nusprendė valstybės įmonių paprašyti informacijos apie suteiktą paramą.

„Valstybės įmonės nėra kažkokie privatūs „uabai“, - teigė A.Bilotaitė

„Valstietis“ Seimo vicepirmininkas Arvydas Nekrošius siūlė prašyti pateikti informaciją apie rėmimą per pastaruosius 10 metų. Tačiau komitetas nutarė kol kas apsiriboti dvigubai trumpesnio laikotarpio - penkerių metų duomenimis. 

„Kai ateina laikas mokėti dividendus, tai visada šios (valstybės valdomoms - BNS) įmonės, randa įvairių priežasčių, kodėl jos negali mokėti“, - komiteto posėdyje teigė jo vadovė konservatorė buvusi finansų ministrė Ingrida Šimonytė.

Audito komitetas taip pat nutarė dėl informacijos kreiptis ne tik į valstybės valdomas įmones, bet ir jas kuruojančias ministerijas, kurios paprastai patvirtina paramos skyrimo tvarką.

„Jeigu yra įmonės politika dėl paramos skyrimo, tai su ja norėtume susipažinti“, - teigė I.Šimonytė.

BNS antradienį pranešė, kad „Lietuvos geležinkeliai“ šiemet paramai yra numatę skirti 900 tūkst. eurų – 11 proc. mažiau nei pernai bei užpernai, kai šioms reikmėms buvo išleista 1,014 mln. eurų. Kasmet geležinkeliai rėmė apie 100 įvairių įstaigų.

BNS gauti išsamūs pastarųjų trejų metų bendrovės paramos duomenys rodo, kad išskirtinio „Lietuvos geležinkelių“ dėmesio sulaukė Vilkaviškio rajono ir Mažeikių rajono lopšeliai, darželiai ir sporto mokyklos.

Vilkaviškio vienmandatėje apygardoje nuo 1996 metų kandidatuoja premjeras socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius, o Mažeikiuose savivaldybės tarybos nariu dirba ministro pirmininko patarėjas susisiekimo klausimais Darius Jarmantavičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių