„Valstiečiai“ siūlo drausti anglies dioksido geologinį saugojimą žemės gelmėse

Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis bei frakcijos nariai Kęstutis Bacvinka ir Agnė Širinskienė siūlo drausti naudoti natūralias ir dirbtines žemės gelmių ertmes anglies dioksido geologiniam saugojimui.

Jie įregistravo tai numatančias Žemės gelmių įstatymo pataisas.

LVŽS frakcijos seniūno R. Karbauskio teigimu, šios pataisos – dar vienas bandymas realizuoti LVŽS rinkimų programoje esantį įsipareigojimą siekti aukštų aplinkos apsaugos standartų. „Esame įsitikinę, kad sprendimas drausti žemės gelmėse saugoti anglies dioksidą yra tikslingas, siekiant apsaugoti tiek žemės gelmėse glūdinčius vandens klodus, kuriais pagrįstai Lietuvoje galime didžiuotis, tiek ir žmonių sveikatą bei aplinką“, – sako Seimo narys R. Karbauskis, kartu pareikšdamas lūkestį, kad pateiktam pasiūlymui pritars ir Seimo Aplinkos apsaugos komitetas.

Seimo Aplinkos apsaugos komiteto narys K. Bacvinka pažymi, kad pasiūlymas registruojamas pakartotinai, anksčiau neradus konsensuso Aplinkos apsaugos komitete.

„Tai jau antrasis LVŽS bandymas priimti aplinkai palankų sprendimą. Yra svarbu, kad įstatymas nepaliktų spragų, ir draudimas saugoti būtų taikomas tiek natūraliai susiformavusiose žemės ertmėse, tiek ir tose, kurios suformuojamos dirbtinai. Aplinkos ministerija įspėjusi, kad galimos šios CO2 saugojimo sukeltos rizikos: CO2 nuotėkis į aplinką, uolienų ir žemės paviršiaus judėjimas, geocheminis ir geoterminis pavojus, ploto seismingumo padidėjimas, metano dujų išstūmimas, požeminio vandens srauto greičio pokytis. Tokių rizikų negalime ignoruoti“, – sako K. Bacvinka.

Projektą kartu registravusi Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė A. Širinskienė atkreipia dėmesį, kad aplinkos apsaugos teisėje Europos Sąjungos valstybės taiko atsargumo principą, kuris ragina bet kokį pavojų aplinkai ar žmogaus sveikatai vertinti su didžiuliu atidumu, susilaikant nuo potencialiai aplinkai ar žmogui pavojingo veikimo.

„Atsargumo principo taikymas reiškia, kad ekonominiai ar kiti interesai nėra pirmaeiliai priimant sprendimus aplinkos srityje. Didžiausias visuomenės interesas – išsaugoti aplinką ateities kartoms ir užtikrinti žmonių sveikatos apsaugą“, – sako A. Širinskienė.

Žemės gelmių įstatymo pataisų projektą planuojama svarstyti rudens sesijoje. Šiuo metu projekto svarstymas yra sustojęs po to, kai Seimas gavo kritišką Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) antikorupcinio vertinimo išvadą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tarp kitų

tarp kitų portretas
įprastai kreivų valstiečių siūlymų, šitas atrodo tikrai reikalingas
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių