„Valstiečiai“ nesutaria dėl PNPD likimo

„Valstiečių“ frakcijos Seime vadovas Ramūnas Karbauskis neatskleidžia, kokia yra frakcijos pozicija dėl Vyriausybės ketinimo atsisakyti 200 eurų papildomo neapmokestinamų pajamų dydžio (PNPD), taikomo tėvams už auginamus vaikus.

„Buvo kalba (dėl PNPD likimo - BNS). Mes diskutavome apie tai, bet šioje situacijoje tame visi argumentai (mokesčių pertvarkos - BNS) pakete bus pateikti“, - ketvirtadienį po frakcijos posėdžio, kuriame buvo pristatytas kitų metų biudžeto ir socialinės apsaugos finansavimo planai, žurnalistams sakė R.Karbauskis. 

„Pagrindinis noras yra, kad „vaiko pinigai“ būtų pasiekiami visoms šeimoms, nepriklausomai nuo jų pajamų lygio. Ankstesnė sistema darė tai, kad didžiąją naudą turėjo tie, kurie uždirbdavo daugiau, tai siekiant socialinio teisingumo, siūloma kitaip tuos „vaiko pinigus“ skirti“, - pridūrė frakcijos vadovas.

Idėjos išsaugoti PNPD šalininkas, Socialinių reikalų ir darbo komiteto vicepirmininkas „valstietis“ Tomas Tomilinas siūlo išsaugoti PNPD, tačiau jį taikyti tik iki 1 tūkst. eurų „į rankas“ uždirbantiems žmonėms. Anot jo, PNPD jau nuo kitų metų atsisakyti būtų galima, jeigu „vaiko pinigai“ didėtų ne iki siūlomų 30 eurų, o bent iki 40 eurų.

„30 eurų yra tarpinis variantas, kai jau yra kažkokia parama, bet ji nepakankama, kad paimti ir radikaliai atsisakyti jau seniai egzistuojančio PNPD. Kai kitais  metais bus 50 eurų, tai sakysiu - OK, atsisakome (PNPD - BNS), bet kol kas nėra pakankami „vaiko pinigai“, kad būtų galima sugriauti gerą ar blogą, bet sistemą. Jeigu visus pinigus, kurie dabar atsilaisvina išmetant PNPD sistemą, maždaug 40 eurų vaiko pinigai turėtų būti“, - BNS teigė jis.

Parlamentaro teigimu, dėl PNPD bus sprendžiama rugsėjo viduryje, paaiškėjus šalies ekonomikos augimo rodikliams.

„Jeigu geri rodikliai ir atsisakome „Sodros“ lubų, tai šansas didėja (atsisakyti PNPD - BNS)“, - sakė T.Tomilinas.

2016 metais, kai PNPD siekė 120 eurų, juo pasinaudojo apie 375 tūkst. žmonių.  

Nuo šių metų NPD padidėjo iki 310 eurų, o šeimoms, auginančioms vaikus, papildomas NPD padidėjo iki 200 eurų už kiekvieną vaiką iki 18 metų.

Šiuo metu vaiko pinigai 1–2 vaikus auginančioms šeimoms mokami tuo atveju, jei šeimos pajamos vienam asmeniui yra mažesnės negu 153 eurai. Tokiose šeimose augantiems vaikams iki dvejų metų priklauso 28,5 eurų mėnesinė išmoka, o vaikams nuo dvejų iki 18 metų – 15,2 euro. Šeimoms, kuriose auga trys ir daugiau vaikų, tokios išmokos skiriamos nevertinant šeimos pajamų.


Šiame straipsnyje: PNPDvaikaišeimavalstiečiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Po NPD kiekvienam vaikui!!!

Taigi

Taigi portretas
Mano nuomone, tokių " vaiko pinigų" iš viso neturėtų būti. LR Konstitucijoje parašyta, kad tėvai privalo išlaikyti vaikus iki pilnametystės. Duokit žmonėms uždirbti, o ne beveik pusę uždirbtų pinigų atimant mokesčiams, dalinkit kažkokius " vaiko pinigus". Ar ne pakankamai jau prigimdė pašalpinės niekam nereikalingų vaikų, o kiek jų gimė jau su alkoholio sindromu? Pateikite statistiką, kiek mokesčių mokėtojams kainuoja tokių vaikų globos pinigai. Minimali alga turėtų būti ne mažiau 500 eurų ir neapmokestinama jokiais mokesčiais, sodros taip pat. Ir pakeiskit tą užslėptą mokestį, kad atseit sodrai moka darbdavys. Darbuotojas uždirba tuos pinigus ir turi būti aišku, kiek jis uždirba ir kiek jam išmoka.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių