Valdančiųjų tūpsnis – degtinės pramonei

Naujosios šalies valdžios užmojai keisti Akcizų įstatymą sukėlė įtarimų, kad tai gali būti naudinga degtindariams. Pagal numatytus pakeitimus, dėl padidintų akcizų žymiai padidėtų vyno ir alaus kainos. Tuo metu stiprieji gėrimai brangtų nežymiai.

Ministras painiojasi

Praėjusį trečiadienį Vyriausybėje išreikštas pritarimas Seimo nario Povilo Urbšio siūlomam alkoholio akcizų vienodinimo projektui.

Nors dar išvakarėse sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga laidoje "Dėmesio centre" pripažino, kad reikėtų atsižvelgti ir į skirtingų gėrimų gamybos savikainą bei neskubėti priimti neapgalvoto projekto.

"Akcizų suvienodinimo siūlymą pateikė ankstesnės kadencijos Seimas. Pats principas man asmeniškai tinka ir patinka, tačiau manau, kad turėtume kalbėti ne apie vieno laipsnio apmokestinimo suvienodinimą, bet apie vieno laipsnio kainos suvienodinimą. Tada atsiranda logika ir dėl gėrimo savikainos. Stipriuosius gėrimus iš tiesų yra kur kas pigiau pagaminti", – dieną prieš Vyriausybė posėdį teigė A.Veryga laidos "Dėmesio centre" metu.

Tačiau jau trečiadienį apie tai ministras tarsi pamiršo ir Vyriausybėje išreikštas pritarimas, kuriuo gali džiaugtis nebent degtinės gamintojai.

Lieka neaišku, kaip tai siejasi su deklaruojamu tikslu kovoti su alkoholizmu. Ar alkoholikai labiau linkę gerti alų ir vyną, o ne degtinę?

Įspūdingas šuolis

Pagal P.Urbšio projektą, alkoholio akcizas kasmet būtų keliamas ir 2020 m. visoms alkoholinių gėrimų rūšims būtų suvienodintas bei siektų 18,18 euro už 1 laipsnį alkoholio šimte litrų grynojo alkoholio.

Tad iki 2020 m. alaus akcizai augtų 5,4 karto (441 proc.), vyno – 3,3 karto, o spirituotų gėrimų akcizas augtų vos 35 proc.

Įsigaliojus pataisoms, alaus kaina parduotuvėje padidėtų apie 75 proc., vidutinės kokybės vyno apie 40 proc., vidutinės degtinės – vos 25 proc. Po reformos alaus butelis (be užstato už tarą) kainuotų maždaug 1,7 euro, o puslitris degtinės – apie 7 eurus.

Įstatymo pataisų autoriai teigia, kad padidinus alkoholio akcizą ir jį suvienodinus visoms alkoholio rūšims, papildomai į šalies biudžetą kasmet būtų gaunama maždaug 20–40 ml. eurų. Ekonomistai tai vadina utopija.

Specialistai nustebę

"Danske Bank" vyriausiasis Baltijos šalių ekonomistas Rokas Grajauskas pažymi, kad visose šalyse įvairių alkoholinių gėrimų akcizai skiriasi. To priežastis – skiriasi gaminamų gėrimų savikaina.

"Pagaminti litrą grynojo alkoholio alaus pavidalu kainuoja 2–3 kartus brangiau nei tą patį alkoholio kiekį degtinėje. Būtent todėl net ir pagal dabar egzistuojančius akcizus 1 laipsnis alkoholio degtinėje galutiniam vartotojui kainuoja pigiau nei alaus ar vyno", – teigia ekonomistas ir pabrėžia, kad pagal naujai siūlomus akcizų dydžius 2020 m. įsigyti vieną laipsnį alkoholio degtinėje kainuotų maždaug dvigubai pigiau nei perkant alų ar vyną.

"Susidaro įspūdis, kad dabartinė akcizų reforma pirmiausia yra nutaikyta į lengvųjų alkoholinių gėrimų vartojimą. Tik lieka neaišku, kaip tai siejasi su deklaruojamu tikslu kovoti su alkoholizmu. Ar alkoholikai labiau linkę gerti alų ir vyną, o ne degtinę?" – Valstiečių-žaliųjų sąjungos pasiryžimą kovoti su alkoholizmu sarkastiškai vertina R.Grajauskas ir teigia, kad stipriųjų gėrimų patrauklumas smarkiai išaugs.



NAUJAUSI KOMENTARAI

To Nebegeriu

To Nebegeriu portretas
Ale baigsis kodas ir apsiseilėjęs šliaužiosi kad tik bambalį gautum...

Vasiliauskas

Vasiliauskas portretas
Vasili, ačiū už reklamą (ir antireklamą).

Vasilis

Vasilis portretas
Mačiau tokį atveją: į kavinę atėjo sovietinis karininkas (dimisijoje). Stambokas, storas. Paprašė barmeno įpilti 200 g vodkos. Pripylė didelę stiklinę. Kliuku-kliuku, ir išmaukė..Galvojau, eis pro duris. Ne. Paprašė dar vienos stiklinės - ant antros kojos. Po antros išėjo tvirtas, kaip ir atėjo. Vyrai, reikia pereiti prie degtinės. Pigiau. Ir atsiminkite - nauja valdžia veda rimtą kovą prieš alkoholizmą (silpnųjų gėrimų)..
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių