V. Vasiliauskas apie siūlomą mokesčių reformą: kryptis – tinkama

Įgyvendinant Vyriausybės siūlomą mokesčių pertvarką, šalies viešieji finansai netektų 260 mln. eurų, o jų deficitas padidėtų 0,6 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), sako Lietuvos banko valdybos pirmininkas.

Tačiau Vitas Vasiliauskas pripažino, kad Vyriausybės pasiūlymų kryptis yra tinkama.

„Siūlomas paketas nukreiptas į viešųjų finansų pajamų mažinimą, taip pat į išlaidų didinimą. Preliminariu vertinimu, bendra paketo įtaka viešiesiems finansams yra minus 260 mln. eurų ir jeigu tai bus įgyvendinta, kaip yra pateikta, tai mūsų vertinimu, 2018 metams įtaka bus 0,6 proc. BVP. Tai nemaži skaičiai“, - antradienį spaudos konferencijoje kalbėjo V.Vasiliauskas.

Anot jo, siūlomi mokesčių pakeitimai neišspręs „šešėlio“ problemos.

„Ar tai sprendžia „šešėlio“ problemą? Nemanau. 25 proc. „šešėlio“ reikia spręsti rizikuojant ir grįžtant prie mokesčių darbo grupės pateiktų pasiūlymų, kurie buvo pateikti 2013-2014 metais. Tai, mano galva, galbūt spręstų „šešėlio“ klausimą“, - sakė Lietuvos banko vadovas.

V.Vasiliausko teigimu, Vyriausybės pasiūlymai visos mokesčių ir socialinio draudimo sistemos iš esmės nekeičia, tačiau pripažino, kad pasiūlymų kryptis yra tinkama.

„Keistai atrodo viešai teikiama kritika. Mano įsitikinimu, tai tinkama kryptis. Tai pateikta kaip popierius viešai diskusijai, ir mes kaip centrinis bankas į tai sureaguosime, pateiksime savo pasiūlymus“, - kalbėjo V.Vasiliauskas.

Premjeras Saulius Skvernelis ir finansų ministras Vilius Šapoka praėjusią savaitę pristatė siūlymus didinti neapmokestinamųjų pajamų dydį ir prilyginti jį minimaliai mėnesio algai, įvesti tiesiogines fiksuotas išmokas už vaikus ir atsisakyti dalies mokesčių lengvatų.

Kritikai sako, kad siūlomi pakeitimai yra nedideli ir neprisidės prie viduriniosios klasės stiprinimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rasa kazanceva

Rasa kazanceva portretas
tai sakot soc. grupei nekelti o ko jūs nepagyvenate iš tu soc.pinigelių vargšams.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių