V. Uspaskichas: mokesčių darbo grupėje turėjo dalyvauti ir politikai

Darbo partijos (leiboristų) pirmininko pavaduotojas Viktoras Uspaskichas pareiškė, kad premjero sudarytoje mokesčių reformos darbo grupėje turėjo dalyvauti ir politikai. Pasak jo, tokiu būdu pakeitimai būtų greičiau išnagrinėti. Tuo metu premjeras Algirdas Butkevičius teigė, kad dėl darbo grupės siūlymų iki šiol nėra priimta jokio politinio sprendimo.

„Premjeras, man atrodo, teisingai pasakė, kad per ankstyva buvo diskusija viešojoje erdvėje dėl tų padarytų darbų darbo grupės. Nors aš kėliau abejonių ir anksčiau - ir ne tik viešai, bet ir premjerui, kad į tą darbo grupę turi eiti ir politikai, todėl, kad reikės priiminėti politinius sprendimus, o ne tik juos kurti. Kad paskui neužtruktų laiko politikams nagrinėti, ką jie ten prikurpė per tris ar keturis mėnesius“, - pirmadienį po valančiosios koalicijos Politinės tarybos posėdžio Vyriausybėje žurnalistams sakė V. Uspaskichas, paklaustas, ką mano apie darbo grupės kuriamus siūlymus dėl mokesčių pakeitimų.

Pasak jo, kai kurie darbo grupės pasiūlymai jam yra nepriimtini, tačiau plačiau komentuoti jų jis nenorėjo.

„Aišku, yra kai kurių dalykų, kurie mums tiesiog bus nepriimtini, bet kol kas nenoriu komentuoti, nes nesu iki galo įsigilinęs. Kai šiandien pilnai pristatys šituos projektus, tada bus galima apie kažką kalbėti rimčiau“, - tvirtino V. Uspaskichas.

Paklaustas, ar mokesčių reforma reikalinga, „darbietis“ teigė, kad visos partijos siūlė tam tikrus pakeitimus, tačiau jų nebeliko.

"Darbo partija pateikė nemažai įdomių dalykų. Ir kuriant konkurencingą verslo aplinką, reikalinga kai kurių mokesčių pasikeitimai. Ir nieko čia baisaus nėra. Tokie dalykai buvo „tvarkiečių“ partijos programoje, ir socdemų. Tokių minčių nemažai buvo įtraukta į koalicinę programą ir šiandien tų minčių nebeliko, ir šiandien mes apie tai turėsime kalbėtis“, - sakė Darbo partijos lyderis.

V. Uspaskichas teigė, kad keičiasi socialdemokratų požiūris į progresinius mokesčius, todėl neaišku, ar galima tam pritarti.

„Tiek keičiasi jų progresinių mokesčių dvasia, kad net nesuprasi, kuriam modeliui galima bus pritarti. Kaip jūs atsimenate, praėjusios kadencijos pradžioje, kai kilo iš pačių socdemų, dėl progresinių mokesčių buvo užregistruotas įstatymas. Buvo mano pataisa, kad sutinkam, kad jis atrodytų ne kaip pavydo mokestis, o kaip progreso mokestis. Sutinkam, kad daugiau nuimti mokesčių nuo daugiau gaunančių, tai sumažinkim tiems, kurie mažiau gauna“, - sakė politikas, paklaustas, ar yra už socialdemokratų rinkiminėje programoje numatytus progresinius mokesčius.

Premjeras Algirdas Butkevičius teigė, kad dėl darbo grupės siūlymų iki šiol nėra priimta jokio politinio sprendimo.

„Dar nėra jokie sprendimai priimti ir dar negalima kalbėti apie jokius palaikymus, ar nepalaikymus. Ta informacija, kuri yra pateikta darbo grupės, manau, kad ji buvo pradėta nagrinėti nepriėmus jokio politinio sprendimo ir, manau, be pagrindo buvo ta diskusija, kuri vyko jau dvi savaites“, - pirmadienį Vyriausybėje po politinės tarybos posėdžio sakė A. Butkevičius.

Pirmadienį vakare Seime vyks valdančiųjų frakcijų pasitarimas dėl mokesčių reformos.

Premjero patarėjas finansų klausimais ir Mokesčių reformos darbo grupės vadovas Stasys Jakeliūnas BNS anksčiau sakė, kad darbo grupė siūlo didinti neapmokestinamųjų pajamų dydį (NPD), taip pat bazinę pensiją perkelti į valstybės biudžetą, o privalomojo sveikatos draudimo įmoką prijungti prie gyventojų pajamų mokesčio.

Dėl šių pasiūlymų negautas biudžeto pajamas ketinama kompensuoti apmokestinant palūkanas už indėlius bei 10 tūkst. litų viršijančias paskolas, taip pat vertybinių popierių pardavimo pajamas. Tarp svarstomų galimybių yra automobilių apmokestinimas, nekilnojamojo turto mokesčio išplėtimas, neatmetama, kad gali būti didinami akcizai alui, vynui ir sidrui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių