V. Šapoka: PVM lengvatos centriniam šildymui pratęsimą lėmė savivaldybės

  • Teksto dydis:

Sprendimą pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą centriniam šildymui pratęsti iki 2017 metų birželio pradžios lėmė savivaldybių pozicija, teigia finansų ministras.

Pasak Viliaus Šapokos, dėl lengvatos pratęsimo nukentės kitos valstybės sritys, kurioms turės būti sumažintas finansavimas.

„Manau, kad ne tik valdantieji, bet visos politinės jėgos puikiai supranta, jog šios lengvatos panaikinimas yra neišvengiamas. Atidėjimas rodo, kad tiesiog sprendimas bus priimtas vėliau“, - BNS sakė V.Šapoka.

Pasak jo, sprendimą pratęsti lengvatos galiojimą lėmė savivaldybės - jos deklaruoja, jog nėra pasiruošusios tokiam žingsniui ir baiminasi galimo chaoso.

„Nors kyla klausimų ir abejonių, ar savivaldybės tikrai yra tam nepasiruošusios. Lėšų tam tikrai pakanka, nes savivaldybės yra sutaupiusios 136 mln. eurų, kurie buvo skirti socialiniai paramai. Tos lėšos gali būti naudojamos, savivaldybės savo diskrecija gali mokėti net ir didesnes kompensacijas, nekeičiant dabartinės tvarkos“, - tvirtino V.Šapoka.

„Tačiau panašu, kad savivaldybės nenori įsiklausyti ir šioje vietoje neatsižvelgia, kad bendrai valstybė sutaupytų lėšų, jeigu šia lengvata nesinaudotų tie, kuriems ji yra nereikalinga“, - pridūrė ministras.

Skaičiuojama, kad nusprendus pratęsti PVM lengvatos galiojimą iki birželio pradžios, biudžete tam reikės papildomaio numatyti maždaug 32 mln. eurų.

„Lengva nebus, ties šiuo klausimu dirbame. Pasekmės bus akivaizdžios - kažkuri iš valstybės sričių dėl šito nukentės, jai finansavimas bus sumažintas. Turime variantus, ieškome mažiausiai skausmingo sprendimo. Manau, tokį sprendimą atrasime, tas bus artimiausiu metu“, - teigė V.Šapoka.

„Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis BNS pirmadienį patvirtino, kad antradienį Seime bus balsuojama dėl lengvatos pratęsimo.

„Kadagi savivaldybės aiškiai viešais pareiškimais boikotuoja mūsų idėją. Man atrodo, kad jie net pasistengs padaryti taip, kad žmonės sustotų į eiles (pateikti prašymus kompensacijai gauti - BNS)“, - tokio sprendimo motyvus BNS aiškino R.Karbauskis.

„Rytoj (antradienį - BNS) mes (“valstiečiai“ - BNS) balsuosime su visais, kad pratęsti lengvatos galiojimą. Kartu iš karto balsuosime, ar po pateikimo pritarti kompensacijų už šildymą apskaičiavimo tvarkos pakeitimams“, - pridūrė jis.

Pakeitimai numato, kad ateityje kompensacijos už šildymą būtų mokamos tiems žmonėms, kurių išlaidos šilumai viršys 10 proc., o ne 20 proc. jų pajamų ir valstybės remiamų pajamų skirtumo. Taip pat bus išplėstas ratas asmenų, gaunančių kompensacijas - jas numatoma mokėti ne tik besinaudojantiems centriniu šildymu, bet ir tiems, kurie šildosi elektra, dujomis, malkomis.

Lietuvos savivaldybių asociacijos direktorė Roma Žakaitienė šeštadienį perspėjo, kad pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatos šildymui atsisakymas nuo sausio gali sukelti chaosą savivaldybėse. Kreipdamasi į socialdemokratų partijos bendražygius ji pareiškė, kad lengvatos atsisakymui yra nepasirengta, o didesnės naštos perkėlimas vietos valdžiai būtų neteisingas.

Šiuo metu lengvatinis PVM tarifas centriniam šildymui yra 9 proc., o standartinis - 21 procentas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ramas

Ramas portretas
Simta metu nebuvo panaikinta lengvata šildymui, o bet to ir PVM buvo daug mažesnis išvis gal tik 9 procentai, nu daugiausia tai gal 18 procentų. Iš kur jie ištraukė 21 procentą. Gudručiai mat , galvoja apgaus liaudį gražioj formoj. 18 procentų , tai vis ne 21 procentas. Ir visą laiką ir prie praeitų valdžių niekas net negalvojo kad reikia panaikint šildymui lengvatą, o šitie kaimiečiai valstiečiai pist ir sugalvojo naikint iš kart, staigiai, nuo 2017 m sausio 1 d. Išsirinkom ant savo galvos šituos valstiečius, aš tai už konservatorius balsavau, konservatoriai tokių durnyščių būtu nesugalvoje . Ir Ingrita Šimonytė konservatorė, ir jinai per telika juokėsi iš valstiečių durnyščių su PVM panaikinimu šildymui. Geriau Šimonytė butu buvus premjerė.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių